Európsky parlament si zvolí nového predsedu. Títo chcú nahradiť Martina Schulza

    0
    Európsky parlament si volí nového šéfa (Autor: TASR)

    Plenárne zasadnutie bude až do zvolenia nového predsedu EP viesť odchádzajúci šéf europarlamentu Martin Schulz. Zvíťazí kandidát, ktorý v tajnom hlasovaní získa nadpolovičnú väčšinu všetkých platných hlasov europoslancov. Výsledok prvého kola by mal byť známy o 11.30 h.

    Ak sa to nepodarí ani jednému kandidátovi v prvom kole, voľba sa zopakuje. Ak ani z druhého, prípadne ani z tretieho kola voľby nevzíde víťaz, do štvrtého kola voľby postúpi dvojica kandidátov, ktorí získali najväčší počet hlasov v treťom kole. V prípade “remízy” vo štvrtom kole sa stane predsedom starší z dvojice kandidátov.

    Zámer uchádzať sa o predsednícky post potvrdilo sedem kandidátov z rôznych politických skupín v EP. Najpočetnejší ľudovci na funkciu navrhli bývalého talianskeho eurokomisára Antonia Tajaniho, za skupinu Progresívnej aliancie socialistov a demokratov kandiduje rovnako Talian a zároveň predseda skupiny Gianni Pittella.

    Tretia najväčšia skupina v EP, Európski konzervatívci a reformisti, na funkciu navrhli Helgu Stevensovú.

    Líder Aliancie liberálov a demokratov za Európu Guy Verhofstadt nakoniec svoju kandidatúru stiahol. Z menších skupín v EP kandidujú Eleonora Forenzaová, Jean Lambertová a Laurenţiu Rebega.

    Ďalšie nominácie môžu predložiť politické skupiny alebo minimálne päť percent všetkých poslancov EP (najmenej 38 europoslancov) pred prvým, druhým, prípadne tretím kolom hlasovania.

    Ľudovci a liberáli v europarlamente vytvorili koalíciu, podporujú Tajaniho

    Líder Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE) Guy Verhofstadt odstúpil z boja o post predsedu Európskeho parlamentu (EP) a podporil kandidáta Európskej ľudovej strany (EĽS) Antonia Tajaniho. Ľudovci tým získali ďalšie nevyhnutné hlasy a ich kandidát má otvorenú cestu k víťazstvu. Obe strany vytvorili v europarlamente novú koalíciu.

    V Európskom parlamente sa zmenilo rozloženie síl. Koalíciu socialistov a ľudovcov, ktorá sa rozpadla pre spory o nástupcu odchádzajúceho predsedu EP Martina Schulza, nahradila dohoda o novej koalícii, ktorú vytvorili najpočetnejší ľudovci (EĽS) s liberálnou skupinou (ALDE). Súčasťou dohody je aj spoločná podpora kandidáta na predsedu EP Antionia Tajaniho.

    “Európska ľudová strana vždy preferovala prístup založený na partnerstve a toho sa naďalej držíme. Chceme spoločne Európanom prinášať výsledky a zaistiť stabilitu Európy. Naše partnerstvo je založené na reformách a vôli dosahovať výsledky. Pozývame všetky proeurópske sily, aby s k nám pridali,” uviedol predseda ľudovcov Manfred Weber.

    Liberáli a ľudovci chcú v EP podporovať rast, stabilitu, udržateľný rozvoj a investície vrátane obchodných dohôd. Kladú dôraz aj na ochranu životného prostredia a implementáciu parížskej klimatickej dohody. “Toto je prvý dôležitý krok pri budovaní proeurópskej koalície, ktorá zreformuje a posilní Úniu, čo je nevyhnutné. S Trumpom, Putinom a ďalšími výzvami, ktorým Európa čelí, je kľúčové, aby sme pri jej reformovaní spolupracovali,” uviedol líder liberálov Verhofstadt.

    Obe politické skupiny v EP sú za Úniu založenú na hodnotách. Preto podporujú vytvorenie stáleho mechanizmu, ktorý bude slúžiť na sledovanie dodržiavania demokratických princípov, právneho štátu a základných práv v členských štátoch. Nová koalícia podporuje užšiu obrannú spoluprácu v rámci Únie a je za posilnenie Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, ktorá chráni vonkajšie hranice EÚ a bráni nelegálnej migrácii.

    V otázke brexitu sa obe skupiny zhodli na tom, že Európsky parlament by sa mal zúčastňovať priamo na rokovaniach so Spojeným kráľovstvom o odchode zo spoločenstva. Podmienili tým schválenie vyrokovanej dohody o brexite. V súčasnosti má EP prostredníctvom svojho predstaviteľa Verhofstadta sľúbený prístup iba na prípravné stretnutia, nie na samotné rokovania s Londýnom.

    - Reklama -