Blíži sa nočná mora pre obyvateľov Washingtonu. Pozatvárané cesty i mosty, milión ľudí v uliciach a všade po zuby ozbrojení muži. A za všetkým je Trump

    0
    Donald J. Trump, 45. prezident USA (Autor: TASR)

    Bezpečnostné opatrenia sú rozsiahle a sú väčšie než počas inaugurácie Baracka Obamu. Minister národnej bezpečnosti Jeh Johnson na tlačovej konferencii uviedol, že zatiaľ síce neexistuje opodstatnená hrozba, ale nič nenechávajú na náhodu.

    “Prostredie globálneho terorizmu je veľmi odlišné,” povedal minister, porovnávajúc inauguráciu Donalda Trumpa s inauguráciami Baracka Obamu v rokoch 2009 a 2013. Bezpečnostné zložky podľa neho musia brať ohľad aj na násilie a extrémizmus na domácej pôde, činy tzv. osamelých vlkov a osoby, ktoré sa zradikalizovali. 

    “Musíme byť ostražití, musíme plánovať, musíme sa pripraviť,” dodal Johnson. Po útokoch v Nice a v Berlíne pristúpili bezpečnostné zložky k zonácii priestorov v okolí budovy Kapitolu, kde sa inaugurácia uskutoční. Tieto priestory budú chránené rozostavanými autobusmi a nákladnými autami naplnenými cementom. Minister ubezpečil, že sú pripravení aj na prípadné útoky zo vzduchu. 

    Na bezpečnosť budú dohliadať nielen príslušníci v uliciach, ale aj desiatky bezpečnostných expertov sledujúcich dianie kamerami. Budú mať čo robiť. Na inaugurácii sa očakáva milión divákov. Prítomní nebudú len priaznivci nového prezidenta, ale aj jeho odporcovia. Demonštrovať plánuje 99 skupín. 

    Inaugurácia a s ňou spojené bezpečnostné opatrenia sú nočnou morou pre obyvateľov hlavného mesta a pre tých, ktorí do Washingtonu dochádzajú za prácou. Obmedzená automobilová doprava, pozatvárané cesty a mosty a preplnené metro im značne skomplikujú piatkový pracovný deň. Mnohé z opatrení sa navyše začnú už vo štvrtok, keď Donald Trump položí vence na Národnom cintoríne pri Washingtone. 

    - Reklama -