Vzdá sa kotlebovec Mizík poslaneckého mandátu? Vyzval ho k tomu kolega z parlamentu

    0
    Stanislav Mizík (Autor: TASR)

    Dôvodom na výzvu je Mizíkova kritika štátnych vyznamenaní, ktoré udelil prezident SR Andrej Kiska. Mizíkovi prekáža, že ich dostali aj Židia, slniečkari a ochrancovia “cigánov, moslimov”. Vyjadrenia poslanca ĽSNS sú podľa Dostála v rozpore s Ústavou SR a nezlučiteľné s výkonom mandátu poslanca NRSR.

    “Vyzývame poslanca Stanislava Mizíka, aby sa vzdal poslaneckého mandátu. Poslanec Mizík vo svojom statuse na sociálnej sieti hanebným a zavrhnutia hodným spôsobom komentoval pôvod osôb, ktorým prezident SR Andrej Kiska udelil štátne vyznamenania,” píše Dostál.

    Mizík podľa neho svojím konaním “vytvára a podnecuje atmosféru nenávisti a strachu voči národnostným a náboženským skupinám na Slovensku”.

    Dostál považuje Mizíkov spôsob vyjadrovania sa za “absolútne nezlučiteľný s výkonom poslaneckého mandátu, za znevažovanie parlamentu, ako aj porušenie poslaneckého sľubu”.

    Pripomína, že poslanec sa svojím sľubom zaväzuje dodržiavať Ústavu a ostatné zákony SR.

    “Vyjadrenia poslanca Mizíka sú jednoznačne v rozpore s ustanoveniami Ústavy o rovnosti občanov pred zákonom a sú prejavom neskrývaného neonacizmu, xenofóbie a netolerancie,” zdôraznil Dostál.

    Podľa neho osoba, ktorá je schopná takto oživovať ducha protižidovských nálad a propagandy z doby vojnového Slovenského štátu a verejne hanobiť tieto osoby vyznamenané prezidentom SR, nemá čo hľadať v Národnej rade.

    Mizíkove vyjadrenia odmieta a odsudzuje vládna koalícia aj opozícia. Považujú ich za neprijateľné, za hanbu, za namierené proti ľudským právam, slobode aj demokracii. Politici z koalície aj opozície sa od nich dištancujú. Koalícia sa bude extrémistickými a rasistickými vyjadreniami zaoberať a pokiaľ v nich budú poslanci pokračovať, podľa predsedu NR SR Andreja Danka prídu disciplinárne konania. 

    - Reklama -