Atentátnik Salah Abdeslam z Paríža: Neľutujem, čo som urobil

    0
    Salah Abdeslam (Autor: ReproFoto: telegraph.co.uk)

    List sa stal ojedinelým komunikátom Salaha Abdeslama, ktorý od svojho prevozu do väzenia vo francúzskom Fleury-Mérogis odmieta vypovedať pred sudcom. Nemenovaná žena Abdeslamovi do väzenia poslala niekoľko listov. Abdeslam, ako uviedol francúzsky denník Libération, v odpovedi píše okrem iného aj o svojej osamotenosti vo väzení. Potvrdzuje, že dostal všetky jej listy a vyjadruje sa o nich, že mu umožnili stráviť istý čas v kontakte s vonkajším svetom.

    Salah Abdeslam v liste spomína svoju vieru a oddanosť Bohu. Pýta sa ženy, či jej cieľom nie je len byť v kontakte s niekým známym, “pretože také listy” už dostáva. Upozorňuje, že “jediný, kto si zaslúži byť obdivovaný, je Alah – pán všehomíra”. Vyzýva ženu, aby sa odovzdala Alahovi, nepočúvala ľudí, ale načúvala slovám Pána. “On ťa povedie,” píše. Bývalý Abdeslamov advokát Frank Berton už vlani v októbri popísal mladého Francúza ako “zradikalizovaného do extrému”.

    Podľa televízie BFMTV Abdeslam dostáva do väzenia mnoho listov: od advokátov, ktorí by ho radi zastupovali, od duchovných, ktorí s ním chcú hovoriť o viere, od novinárov žiadajúcich o rozhovor či od žien, čo s ním chcú otehotnieť.

    Všetky listy adresované Abdeslamovi a jeho odpovede číta väzenská služba. Takto sa list s jeho vyznaním o viere dostal k jednému z vyšetrujúcich sudcov, ktorý ho zaradil do Abdeslamovho spisu, pretože podľa jeho názoru môže prispieť k zisteniu pravdy o útokoch z 13. novembra 2015.

    Abdeslam je vo francúzskom väzení od apríla minulého roku. Na výsluch pred sudcu ho predviedli trikrát, no vždy odmietol vypovedať. Vzhľadom na tento postoj sa jeho zastupovania vzdali obaja jeho advokáti – spomínaný Francúz Frank Berton i Sven Mary, jeho kolega z Belgicka, kde Abdeslama vlani v marci zadržali.

    Francúzskeho občana Abdeslama zadržali vlani 18. marca pri rozsiahlej protiteroristickej razii v bruselskej štvrti Molenbeek. Na výsluchu povedal, že sa 13. novembra 2015 plánoval stať jedným zo samovražedných útočníkov, ktorí sa odpálili v blízkosti národného štadióna Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis, svoje rozhodnutie však na poslednú chvíľu zmenil. Útoky v Paríži a v Saint-Denis si vyžiadali 130 obetí na životoch.

    - Reklama -