USA ukončili imigračnú politiku vychádzajúcu v ústrety Kubáncom

    0

    Táto dve desiatky rokov platná politika umožňovala kubánskym migrantom, ktorí dosiahnu americkú pôdu, stať sa po roku legálnymi občanmi s trvalým pobytom. Havana v reakcii na toto opatrenie súhlasila, že začne prijímať svojich občanov, ktorí nie sú vpustení do USA alebo sú deportovaní z tejto krajiny, informovala v noci nadnes stanica BBC.

    Zmena nadobudla okamžitú platnosť. Opatrenie je výsledkom niekoľkomesačných rokovaní. Politiku “mokrej nohy, suchej nohy” zaviedol v roku 1995 bývalý americký prezident Bill Clinton ako revíziu ešte liberálnejšej imigračnej politiky, ktorá umožňovala Kubáncom chyteným na mori prísť do USA, požiadať o občianstvo a do roka sa stať legálnymi obyvateľmi.

    Iní imigranti, ktorí prichádzajú do Spojených štátov bez víz, môžu byť zadržaní a deportovaní. Kubánska vláda, ktorá tento krok Washingtonu privítala, dávala zmienenej politike za vinu odliv svojich mozgov a povzbudzovanie tisícok ďalších ľudí každoročne podstupujúcich riskantnú plavbu na vratkých člnoch k americkému pobrežiu.

    V samotných Spojených štátoch táto politika vyvolávala hnev medzi inými latinskoamerickými lobistickými skupinami, podľa ktorých sa tak nespravodlivo uprednostňovali Kubánci. Tí sú podľa nich ekonomickými migrantmi ako akýkoľvek iní žiadatelia o azyl z regiónu Latinskej Ameriky, a nie politickí utečenci.

    - Reklama -