Sorosa postoj Orbánovej vlády príliš nezaujíma. Naďalej bude sponzorovať mimovládky v Maďarsku

    0

    Podpredseda maďarskej vládnej strany Fidesz Szilard Németh na utorňajšej tlačovej konferencii uviedol, že Sorosova nadácia by mala byť v Maďarsku potlačená, ale zdá sa, že známy americký miliardár si z takýchto slovných útokov veľkú hlavu nerobí. „Open society foundation bude v Maďarsku pokračovať v práci napriek opozícii zo strany vlády voči našej misii na dosiahnutie spravodlivejšej a zodpovednejšej spoločnosti,“ uviedol prezident siete Nadácie otvorenej spoločnosti Christopher Stone pre agentúru Reuters.

    Za odmietavý postoj voči mimovládnym organizáciám zo zahraničia si vláda premiéra Viktora Orbána vyslúžila kritiku už viackrát. Záťah na mimovládky odštartovala maďarská vláda v roku 2014.

    Sorosova Nadácia otvorenej spoločnosti, ktorej pobočka funguje aj na Slovensku, pôsobí u našich južných susedov už tri desaťročia. Reuters v tejto súvislosti pripomína, že, paradoxne, to bol práve George Soros, kto financoval vzdelanie viacerým členom Fideszu vrátane Orbána. To však ešte v čase, keď v Maďarsku skolaboval komunizmus.

    Momentálne má Open society foundation v Maďarsku pod palcom viac ako 60 mimovládnych organizácií, ktoré propagujú nezávislú žurnalistiku, boj proti korupcii aj rôznym formám diskriminácie. Podľa Viktora Orbána však Sorosova nadácia „organizuje a podporuje migráciu“.

    Celý text v angličtine nájdete TU.


     

    - Reklama -