Asadove ilegálne bomby si minulý rok vyžiadali stovky civilných obetí. OSN hovorí o vojnových zločinoch

    0
    Zničená časť mesta Homs v Sýrii (Autor: SITA)

    Podľa informácií SNHR mal Asadov režim v Sýrii zhodiť v roku 2016 až 12 958 takzvaných barelových bômb. Väčšina z nich bola zhodená na oblasti držané povstalcami na predmestí Damasku, v Aleppe, Hame, Idlibe, Dare a Homse. Najviac bômb bolo zhodených v novembri, keď sa vyostrili oslobodzovacie boje v Aleppe.

    Barelové bomby sú pritom podľa medzinárodného práva nezákonné, pretože príliš nepresne zasahujú cieľovú oblasť, čím ohrozujú aj civilistov. Vzhľadom na to, že stoja podstatne menej ako rakety a sýrska vláda je schopná ich vyrábať lokálne, ich však režim prezidenta Asada podporovaný Ruskom v sýrskej občianskej vojne hojne využíval.

    SNHR zistila, že barelové bomby spôsobili minulý rok škody na 97 stavbách, ktoré sú klasifikované ako civilné, ako utečenecké tábory, miesta bohoslužieb a školy, a tiež na 28 zdravotníckych zariadeniach v celej krajine. O život tak prišlo 653 civilistov vrátane 166 detí a 86 žien.

    Damask a Moskva dostali zo strany OSN varovanie, že takéto bombardovanie, ak je zámerné, je považované za vojnový zločin.

    Počas minulého roka eviduje v Sýrii SNHR celkom 1 373 útokov na civilnú infraštruktúru. Z nich väčšinu – 761 incidentov, vykonalo sýrske letectvo a armáda, 437 ruské sily, 55 sýrska opozícia a 33 ISIS. Za ďalších 43 je zodpovedná koalícia vedená USA.

    - Reklama -