Zmiznú nám gastrolístky z peňaženiek? Matovičovci navrhujú takéto zmeny

    0
    Ilustračná snímka (Autor: SITA)

    Podľa v súčasnosti platného zákonníka má zamestnávateľ povinnosť zabezpečiť ľuďom stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby. V praxi si však väčšina firiem vyberá možnosť, že zamestnancom dáva stravovacie poukážky, teda gastrolístky. “Cieľom návrhu zákona je poskytnúť zamestnávateľovi aj zamestnancovi možnosť rozhodnúť sa, či zamestnávateľ bude povinný prispieť na stravovanie zamestnancov formou stravovacích poukážok alebo tú istú sumu vyplatí zamestnancovi ako finančný príspevok,” priblížili v dôvodovej správe k novele zákonníka opoziční poslanci.

    Takáto možnosť má byť podľa ich návrhu zakotvená buď v kolektívnej zmluve, alebo sa umožní zamestnávateľovi uzavrieť písomnú dohodu so zamestnancom o poskytovaní finančného príspevku. “Taktiež sa navrhuje, aby takýto finančný príspevok na stravovanie bol oslobodený od dane z príjmu, čím dochádza k zrovnoprávneniu nárokov zamestnancov pri poskytovaní akejkoľvek formy finančného príspevku na stravovanie,” doplnili poslanci s tým, že tento návrh má pozitívne sociálne vplyvy.

    O možných zmenách v poskytovaní gastrolístkov v pondelok (9. 1.) rokovalo aj predsedníctvo tripartity. Minister práce Richter uviedol, že o tejto problematike je potrebné, aby sociálni partneri hovorili prostredníctvom Centra pre sociálny dialóg. Priblížil, že zámerom centra je poskytnúť priestor na diskusiu, prípadne zorganizovať konferencie a vyžiadať si analýzy či odborné hodnotenia k danej problematike, ktorá je sporná. “Jedna z tém, ktorú sme otvorili, sú gastrolístky. Je často predmetom záujmu médií, dnes máme na stole aj odporúčanie Protimonopolného úradu SR. Budúci týždeň zasadne vedenie centra a určí ďalší postup k tejto téme,” avizoval Richter.

    Viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Luboš Sirota doplnil, že v súčasnosti nie je diskusia o tom, že na Slovensku nebudú gastrolístky, alebo bude zamestnávateľ prispievať zamestnancom na stravu. “Nie je to téma ani z pohľadu vlády ani z pohľadu zamestnávateľov v tejto chvíli. Budeme skôr hľadať určité zjednodušenia, ktoré by do tohto procesu mohli vstúpiť,” dodal Sirota.

    - Reklama -