Utekajú vysokoškoláci zo Slovenska? Ananlýza ukázala ako na tom naozaj sme

    0
    Univerzita Komenského (UK) v Bratislave na Šafárikovom námestí (Autor: SITA)

    “V rokoch 2010 až 2013 odišiel do zahraničia viac ako každý desiaty končiaci vysokoškolák denného štúdia. Ročne ukončí štúdium v Slovenskej republike 20.000 interných absolventov druhého stupňa. Podľa údajov za roky 2010 až 2013 12 až 14 percent absolventov odíde za hranice po skončení vysokej školy,” uvádzajú analytici z IFP. Za jeden rok tak “odišli” verejné investície do vysokoškolského vzdelania v objeme 44,8 milióna eur. Pri externom štúdiu sú podľa ich slov odchody nižšie, len štyri až päť percent.

    Najväčší únik mozgov je podľa IFP medzi absolventmi lekárskych a technických fakúlt. “Medzi piatimi fakultami s najväčším podielom odchádzajúcich sú tri lekárske fakulty. Vo zvyšku rebríčka dominujú fakulty s technickým zameraním – inžinieri z leteckej, strojníckej či hutníckej fakulty v Košiciach,” dodávajú analytici.

    IFP sa v analýze pozrel na to, koľko ľudí odchádza zo Slovenska, najmä na základe údajov o existencii zdravotného poistenia z centrálneho registra poistencov. Podľa počtu zdravotne poistených klesol za posledných 15 rokov počet ľudí na Slovensku o 300.000 a každý rok naďalej klesá. Najprudší pokles poistených nastal v rokoch tesne po vstupe Slovenska do EÚ (2004 a 2005), keď sa počet poistencov na Slovenku znížil za dva roky o viac ako 200.000.

    - Reklama -