Mayovej bude možno ešte poriadne trešťať hlava. Myslím to úplne vážne, hovorí škótska premiérka o ďalšom referende o nezávislosti

    0
    Nicola Sturgeonová (Autor: SITA)

    Nicola Strugeonová v rozhovore pre BBC potvrdila, že myslí úplne vážne vyhlásenie referenda o škótskej budúcnosti. Zároveň dodala, že britská premiérka Theresa Mayova nemá stále žiaden plán pre vystúpenie Británie z Európskej únie. Doplnila tak slová britského veľvyslanca pri EÚ Ivana Rogersa, ktorý nedávno odstúpil z funkcie a tiež kritizoval postup britskej vlády.

    Hoci bolo referendum o vystúpení úspešné, väčšina škótskych voličov, 62 percent, sa vyjadrilo pre zotrvanie v EÚ.

    „Urobia veľkú chybu, ak si myslia, že nejako zavádzam s vyhlásením ďalšieho referenda o nezávislosti Škótska,“ dodala Strugeonová.

    V roku 2014 sa však v Škótsku už hlasovalo o možnom zotrvaní vo Veľkej Británii. Nadpolovičná väčšina však podporila nevystúpenie.

    Nikto však nevie, ako sa skončia rokovania v prípade brexitu. Británia by si rada udržala jednotný trh s EÚ, ale rada by obmedzila imigráciu z členských krajín Európskej únie, napríklad z Poľska. Väčšina analytikov si myslí, že tieto dva problémy pôjdu ruka v ruke, lebo krajiny EÚ nebudú chcieť pristúpiť na obmedzenia pre svojich občanov, zatiaľ čo by si Británia ponechala samé výhody z jednotného trhu.

    Autor: OŠ

    - Reklama -