Čo je to za Európsku úniu, krútil hlavou Miloš Zeman. Nie je schopná vyhostiť ani podozrivého teroristu a potom sa len čuduje

    0
    Miloš Zeman (Autor: TASR)

    „Ako český prezident musím najväčšiu pozornosť venovať tomu, že prvou obeťou teroristického útoku v Berlíne sa stala Češka. Česká obeť je česká obeť,“ spomenul na margo záverečných udalostí roku 2016 Zeman. To, že teroristické útoky opäť organizoval Islamský štát, je podľa neho najväčšie nebezpečenstvo. „Keby to bol čin jednotlivca, ako bol Anders Breivik, tak je to strašné, ale nie je to také nebezpečné ako v tomto prípade,“ uviedol. Len kondolovať podľa neho nestačí.

    „Všade, kde som, nech je to Valné zhromaždenie OSN či rôzne summity, hovorím, čo je to za Európsku úniu, ak nedokáže brániť svoje hranice. Ten Tunisan sa potĺkal po celej EÚ, mal na krku niekoľko trestných činov, ale nikto ho nevyhostil. Nemáme schopnosť deportovať podozrivých z moslimského terorizmu, nechávame ich na území EÚ a potom sa čudujeme,“ podotkol Zeman. Rodine zosnulej Nadi Čižmárovej nekondoloval. „Ale rád by som sa s nimi niekedy stretol. Teraz však, keď je tá bolesť veľmi silná, vnímal by som to ako sebapropagáciu. Len papierová kondolencia je v prípade tragicky skončeného života málo,“ domnieva sa.

    Varuje pred neintegrovateľnosťou moslimskej komunity

    To, že by bol Zeman xenofób, odmieta. „Varujem iba pred neintegrovateľnosťou moslimskej komunity,“ povedal Zeman s tým, že o integrácii Ukrajincov či Vietnamcov nepochybuje. „Pomáhajme týmto ľuďom v ich krajinách. Ak ich budeme sem púšťať, zaplačeme nad zárobkom, lebo len spôsobíme vznik no-go zón,“ dodal.

    „Aby bola obrana proti teroristom účinná, museli by ste mať povolené nosiť zbraň i do miest, kde je v súčasnej dobe nosiť zbraň zakázané,“ povedal a vyjadril súhlas s ministrom vnútra Milanom Chovancom o nosení zbraní. Chovanca však skritizoval za vznikajúce centrum proti dezinformáciám a propagande. „Nemám rád cenzúru,“ povedal.

    Nechýbala ani otázka ku kauze Lidl, kde ľudia vyjadrovali nespokojnosť voči černošskej postave v reklamnom letáku. „Keď černosi budú páchať teroristické činy, vyhadzovať do povetria, tak mne budú prekážať. Ale nie kvôli tomu, že sú černosi, ale kvôli tomu násiliu. Islamská kultúra vyzýva k násiliu.“

    - Reklama -