AKTUÁLNE Nedeľa v znamení terorizmu. Ďalší útok nákladým autom. Štyria mŕtvi a viac ako desiatka zranených

    0
    Izraelskí záchranári zakrývajú telá na mieste, kde nákladné auto vrazilo do ľudí v Jeruzaleme (Autor: TASR)

     Podľa polície vodič náhle stočil nákladné auto k skupine izraelských vojakov, ktorí práve vystupovali z autobusu. 

    Incident sa odohral vo východnom Jeruzaleme, v blízkosti obľúbenej promenády s výhľadom na Staré mesto. Auto, ktoré vrazilo do chodcov, malo izraelské evidenčné číslo.

    Obeťami sa stali tri ženy a jeden muž, všetci vo veku okolo 20 rokov. Jedna osoba bola pri útoku zranená ťažko. Zranenia ďalších štyroch ľudí sú stredne ťažké. Desať ľudí utrpelo ľahšie zranenia, informoval izraelský server Ynetnews.

    Zdroj: YouTube/ Arutz Sheva TV

     

     

    Hamas schvaľuje útok autom na skupinu izraelských vojakov

     Palestínske hnutie Hamas sa dnes pochvalne vyjadrilo o útoku, ktorý sa odohral dnes dopoludnia vo východnom Jeruzaleme, kde nákladné auto vrazilo do skupiny ľudí, pričom najmenej štyroch z nich usmrtilo. Hamas sa však nepriznal k zodpovednosti za tento čin.

    Hovorca Hamasu označil dnešný útok za “hrdinský” a povzbudzoval aj iných Palestínčanov, aby konali podobne a “vystupňovali svoj odpor” voči Izraelu. Podľa hovorcu dnešný útok svedčí o tom, že vlna palestínskych násilností sa neskončila, aj keď v poslednom období utíchla. Spresnil, že táto forma odporu voči Izraelu môže utíchnuť, zmierniť sa, ale “nikdy sa neskončí”. 

    Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula, že hnutie Hamas, ktoré spravuje palestínske pásmo Gazy, volá po zničení Izraela. Nákladné auto dnes na promenáde vo východnej časti Jeruzalema vrazilo do skupiny izraelských vojakov, ktorí práve vystupovali z autobusu. O život prišli štyria z nich – tri ženy a jeden muž -, všetci vo veku okolo 20 rokov. Zranených bolo najmenej 13 ľudí. Stav najmenej dvoch je kritický.

    Vodič kamiónu vo veľkej rýchlosti zišiel z cesty zámerne, vyplýva zo záznamu

    Izraelský denník Jediot achronot na svojej webovej stránke zverejnil videozáznam útoku, ktorý sa dnes odohral vo východnom Jeruzaleme a pripravil o život najmenej štyroch mladých Izraelčanov. Ďalších 13 ľudí bolo pri útoku zranených.

    Zo záznamu vyplýva, že vodič kamiónu vo veľkej rýchlosti zámerne zišiel z cesty a narazil do skupiny ľudí – vojakov -, práve vystupujúcich z autobusu. Následne sa auto na priľahlej ceste niekoľkokrát otočilo okolo svojej osi a potom ešte raz zacúvalo na miesto, kde po prvom nájazde zostali ležať mŕtvi a zranení. 

    Ako informoval server Ynetnews, nákladné auto malo izraelské evidenčné čísla. Podľa izraelskej polície ho šoféroval Palestínčan Fadi Kanabir, ktorý bol pred časom prepustený z väznice a pochádzal zo susedného predmestia Džabal Mukabir. Tá susedí so štvrťou Armon ha-Naciv (známou aj ako Talpijot Mizrach – Východný Talpijot), kde sa odohral dnešný útok.

    Nemenované izraelské policajné zdroje pripustili, že útočníka k jeho činu mohol inšpirovať nedávny útok na vianočný trh v Berlíne, kde prišla o život i jedna Izraelčanka.

    Dnešný útok patrí k najzávažnejším vo viac ako rok trvajúcej vlne násilností, v ktorej Palestínčania na Izraelčanov útočia zo strelných zbraní, nožmi či zámerným vrazením autom do skupiny ľudí. Dnešný incident je po troch mesiacoch prvým, ktorý si vyžiadal aj obete z izraelských radov.

    K zodpovednosti za útok, ktorý Izrael označil za teroristický, sa zatiaľ nikto neprihlásil. Palestínske hnutie Hamas ho však už medzičasom odobrilo a označilo za hrdinský skutok hodný nasledovania inými Palestínčanmi.

    - Reklama -