Zatkli „kosovského mäsiara“. Mával pri tom diplomatickým pasom

    Ramuš Haradinaj (Autor: Facebook, Ramush Haradinaj)

    Niekdajší obžalovaný haagskeho tribunálu pre bývalú Juhosláviu a neskorší premiér odtrhnutého Kosova Ramuš Haradinaj bol zatknutý. Medzinárodnému zatykaču vydanému srbským štátom vyhoveli francúzske úrady a Haradinaja zatkli, hoci putoval s diplomatickým pasom.

    K zatknutiu došlo priamo na letisku na východe Francúzska. Haradinaj bol na konci 90. rokov obávaným veliteľom tzv. Kosovskej oslobodeneckej armády (UČK) a následne čelil obvineniam z vojnových zločinov pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu v Haagu.

    Haagsky súd ho však na prekvapenie mnohých oslobodil pre nedostatok dôkazov a svedkov.

    Svedkovia síce pôvodne boli, ale počas procesu dochádzalo k ich záhadnému vraždeniu. Podľa srbského žalobcu Vladimira Vukčeviča bolo počas procesu s Haradinajom zavraždených 19 svedkov obžaloby a zvyšní svedkovia potom odmietli vypovedať.

    Počas rokov 2004 – 2005 bol predsedom vlády tzv. Republiky Kosovo. K jeho zatknutiu došlo už v júni 2015 v Slovinsku. Na základe diplomatického tlaku ho ale slovinské úrady po dvoch dňoch prepustili.

    Teraz je šéfom kosovsko-albánskej politickej strany Aliancia pre budúcnosť Kosova.

    Verejné zdroje uvádzajú niektoré pasáže z haagskej obžaloby, pre ktoré si medzi Srbmi vyslúžil prezývku kosovský mäsiar.

    Najprv jednej zo zadržaných osôb odrezali nos, rezali ich do krku, paží a stehien, natískali soľ do ich zranení, zašívali im rany ihlou, zabalili troch mužov do ostnatého drôtu, ostne z drôtu vrazili do mäsa pomocou nástrojov', potom ich priviazali za motorové vozidlo a ťahali ich, kým nezomreli,“ cituje Wikipédia zo spisu.

    - Reklama -