Ulice len pre mužov. Vystrašené ženy na mejkap a sukne ani nepomyslia. Neuveriteľná reportáž z Francúzska

    0
    Predmestie Sevran v Paríži (Autor: Reprofoto: France 24)

    V niektorých častiach Francúzska akoby sa ženy z ulíc vytratili. Ulice, kaviarne a obchody v niektorých štvrtiach obývaných moslimskými imigrantmi ovládli muži a nežné pohlavie je ochotné to znášať. Problém zobrali do rúk aktivistky za ženské práva, ktoré utajene natočili video, ako to vyzerá, keď do „mužského“ reštauračného zariadenia príde žena.

    „Čo tu robíte, madam?“ spýtal sa vo videu majiteľ kaviarne hneď, ako žena vstúpila do jeho podniku. „Bolo by lepšie, keby ste počkali vonku, sú tú len muži,“ vypočula si tiež. Keď sa žena bránila, že je v slobodnom Francúzsku, vypočula si, že je to pre jej „vlastné dobro“ a že sa nachádza na „predmestí, kde panuje iná mentalita“. Podľa aktivistiek je situácia dôsledkom tradícií, ale najmä verzie islamu, ktorú praktizuje miestna komunita.

    Novej kultúre sa však prispôsobujú aj pôvodné Francúzky. „Nenosíme sukne, žiadny očividný mejkap, červený rúž neprichádza do úvahy,“ povedala televízii France 24 žena, ktorá pracuje ako asistentka v škôlke v Lyone. Pri uvedení dôvodu takéhoto obmedzovania žena nezaváha: „Bojíme sa.“

    Zaujímavá je aj reakcia, keď sa televízny štáb pokúsil natočiť skupinku mladíkov v tejto štvrti. Kamene a nadávky okamžite ukázali reportérom, že nie sú vítaní.

    - Reklama -