Krajná pravica je v Nemecku na vzostupe, dôkazom sú rekordne vysoké predaje Hitlerovho Mein Kampf

    0
    Nové vydanie knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf doplnené o akademický výklad (Autor: SITA)

    Od minulého roka predali nemeckí kníhkupcovia viac ako 85-tisíc kópií Hitlerovho Mein Kampf (Môj boj) a podľa vydavateľa Andreasa Wirschinga, ktorý bol ochotný knihu vydať, sú tieto čísla šokujúce. Wirsching je riaditeľ nemeckého Inštitútu modernej histórie (IfZ) a tvrdí, že ako vydavateľ nikdy nečakal, že akademický výklad Hitlerovej knihy za takmer 60 eur vzbudí taký záujem spoločnosti.

    Podľa Wirschinga je to znak, že v Nemecku rastie záujem o nacionalizmus a krajne pravicové ideológie. Nové revidované vydanie Mein Kampf obsahuje vyše 5 000 komentárov odborníkov, váži viac ako päť kilogramov a ani obsahovo nejde rozhodne o žiadne „ľahké“ čítanie.

    Na rozdiel od verzií z čias druhej svetovej vojny táto nemá na obale podobizeň Adolfa Hitlera ani žiadne nacistické symboly. Svastika (hákový kríž) a ďalšie typicky nacistické znaky sú v Nemecku zakázané zákonom.

    Po nemalom úspechu, ktorý sa však nepriblížil ani zďaleka predaju bestsellerov v Nemecku, sa vydavateľ chystá na ďalší „husársky kúsok“, za ktorý ho pravdepodobne znova čaká kritika liberálov. Andreas Wirsching chce totiž vydať Mein Kampf aj vo francúzštine, ale s malou úpravou. Vo francúzskej verzii bude chýbať tretina komentárov od odborníkov, ktoré sú v nemeckom origináli.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -