Teroristi z Islamského štátu chystajú chemický útok v Európe. Zbrane si už otestovali v Sýrii

    0
    Na snímke z videozáznamu je telo prikryté plachtou po streľbe v nákupnom centre Olympia. (Autor: TASR)
    Britský minister štátnej bezpečnosti Ben Wallace uviedol, že aj keď zatiaľ nie sú identifikované žiadne konkrétne chemické hrozby, je isté, že IS má v úmysle takýto útok v blízkej budúcnosti podniknúť. V rozhovore pre Sunday Times Wallace varoval, že „ambíciou IS sú nepochybne útoky s veľkým počtom obetí“, aby bolo zasiahnutých čo najviac ľudí. 
     
    „Nemajú žiadne morálne zábrany pred použitím chemických zbraní proti civilistom a ak by mohli, urobili by to v našej krajine. Počet obetí, ktoré by si útok mohol vyžiadať, prekračuje naše najhoršie nočné mory. Máme správy, že (teroristi) používali chemické zbrane v Iraku aj Sýrii a vidíme, že sa o to snažia aj v Európe,“ tvrdí britský minister štátnej bezpečnosti. 
     
    Ako dôkaz, že sa IS snaží do Európy prepašovať chemické zbrane, ktoré by mohli potom použiť pri útoku, uviedol Wallace zatknutie člena marockej bunky IS z februára minulého roka. „Marocké úrady vtedy zadržali chemický a biologický materiál aj veľké zásoby hnojiva. Tieto látky mohli byť použité na domácu výrobu výbušnín a mohli by byť premenené na smrteľné toxíny,“ uviedol Wallace. 
     
    Britská tajná služba navyše varuje, že podľa jej informácií majú teroristi z Islamského štátu kapacity na výrobu yperitu. Okrem toho vraj majú militanti prístup ku skladom chemických zbraní v Iraku a Líbyi. Prvé experimenty a testy chemických zbraní už údajne majú za sebou počas bojov v Sýrii a teraz sa chystajú použiť tieto zbrane aj v Európe. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -