To tu ešte nebolo: Briti sa nestačia diviť, kam putujú cez bankomaty ich peniaze a kto si z nich žije

    0
    Britská libra. (Autor: Reprofoto: archív PL)

    Ako odhaľuje denník vo svojom obsiahlom článku, od roku 2010 dostalo peniaze v hotovosti od britskej vlády 9,3 milióna ľudí zo štrnástich krajín sveta. Celkovo tak britskí daňoví poplatníci nedobrovoľne poslali na rozvojovú pomoc v tomto období asi jednu miliardu libier. Konkrétne stoja ľudia na tieto peniaze rady pred bankomatom v Pakistane, ktorého vláda je pritom často obviňovaná z korupcie pri vynakladaní finančných prostriedkov.

    V rámci projektu Benazir Income Support Programme si každé tri mesiace chodia zástupcovia 235 000 pakistanských rodín k automatu pre 4 500 rupií, čo podľa aktuálneho kurzu predstavuje 34,50 libry. Jediným cieľom projektu je zvýšiť príjmy miestnych rodín. Vládni úradníci navyše podľa informácií Daily Mail plánujú, že by do projektu v najbližších troch rokoch zapojili ďalších asi 200 000 rodín. Pakistanci obdržia platobnú kartu, a bezprácne sa tak dostanú každý štvrťrok k peniazom.

    Britská vláda teraz zvažuje, že by zvýšila podiel HDP na zahraničnej pomoci na 0,7 %. Avšak suma určená na pomoc krajinám tretieho sveta sa za uplynulých dvanásť rokov zvyšuje takmer každý rok. „Zatiaľ čo v roku 2005 odišlo do zahraničia 53 miliónov libier, v uplynulých piatich rokoch je to za rok v priemere už 219 miliónov,“ píše denník s tým, že ani zďaleka nie všetci politici s týmto vynakladaním peňazí daňových poplatníkov súhlasia.

    „Za normálnych okolností by mal mať tento druh podpory len dočasný charakter. Všetko však nasvedčuje tomu, že napríklad do Pakistanu budeme posielať peniaze asi navždy. Čokoľvek, čo sa týka prerozdeľovania takej obrovskej sumy peňazí, musí podliehať riadnej kontrole. Je nutné garantovať, že pomoc sa dostáva len k tým naozaj najchudobnejším. Ministerka pre medzinárodný rozvoj Priti Patelová by sa mala postarať o nápravu,“ cituje denník konzervatívneho poslanca Nigela Evansa.

    Priamo v Pakistane dostáva asi desatina príjemcov svoje peniaze poštou, ostatní si ich vyberajú z bankového automatu. Projekt Benazir Income Support Programme však podľa zistenia Daily Mail sprevádza korupcia. Štyridsaťdeväťročný posunovač Safiullah Khan tvrdí, že musel zaplatiť miestnym úradníkom, aby sa jeho rodina stala súčasťou projektu. „Dal som im peniaze a oni mi na oplátku vydali kartu,“ cituje Daily Mail Khana s tým, že táto prax nie je neobvyklá. Inde zase musia majitelia kariet pravidelne odovzdávať skorumpovaným úradníkom určitý podiel získaných peňazí.

    Daily Mail sa čuduje, že na jednej strane súčasná britská vláda navrhuje mnoho úsporných opatrení v oblastí sociálnej starostlivosti, ale na druhej strane uvažuje o navyšovaní rozvojovej pomoci. „Z tejto skutočnosti ťažia aj samotní úradníci ministerstva pre medzinárodný rozvoj, ktorých priemerný príjem 52 700 libier ročne patrí v porovnaní s ostatnými ministerstvami k najvyšším. Šéf Medzinárodného záchranného výboru David Miliband (brat bývalého vodcu labouristov, pozn. red.) napríklad zarába ročne 486 894 libier a na podobnej úrovni sa pohybujú aj šéfovia poradenských firiem, ktoré sa na celom biznise podieľajú.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -