Poučenie pre Nobelov výbor po skúsenostiach s laureátom Obamom

    0
    Obamovo zvolenie prinieslo všetky predstaviteľné idealistické nádeje, aké si dokážeme predstaviť pod termínom ´black prezident´. Ako by jeho zvolením boli potvrdené všetky postmoderné vzorce – feminizmus, odmietanie rasizmu, odmietanie šovinizmu, sexizmus a všetky tieto -izmy, ktoré od šesťdesiatych rokov tvoria súčasť nášho sveta v úlohe oťaží. Ako by zvolenie čierneho prezidenta znamenalo koniec starého sveta netolerancie, buranskej priamočiarosti a kriklúňstva,” konštatuje Jiří X. Doležal.
     
    Svet je však podľa jeho názoru osem rokov po jeho zvolení presne opačný, než sme čakali pri jeho zvolení. Uvádza tak príklad jadrovej vojny, ktorá je podľa jeho slov pravdepodobnejšia ako pred ôsmimi rokmi.
     
    A to ako lokálny konflikt (India verzus Pakistan), tak globálna jadrová apokalypsa, kedy by sa vzájomne anihilovali USA a Rusko,” podotýka.
     
    Pôvodný text TU
     
    Amerika má tiež podľa Doležalových slov za sebou niekoľko rokov rasových búrok a nepokojov pre správanie polície k černochom.
     
    Ľudské práva a celá ich agenda sa odsunuli niekam donedohľadna, v krajinách, kde pri Obamovom nástupe zúrila občianska vojna nízkej intenzity, dnes zúri plnohodnotná vojna, a migračná vlna myká celou Európou. Jednoducho – svet za osem rokov vládnutia čierneho prezidenta dospel k oveľa horšiemu stavu, než bol na začiatku jeho vlády,” uviedol s tým, že rasizmus a utláčanie čiernych sa pod vládou čierneho prezidenta stali znova kľúčovým problémom.
     
    A celá jedna kultúrna oblasť – Arábia – sa prepadla do zmätku, nepokojov a násilia,” povedal.
     
    A tak na záver Obamovho vládnutia prosím Nobelov výbor: Obama dostal Nobelovu cenu za to, aké nádeje sme do neho vkladali vďaka jeho tmavej pleti. Nabudúce preto, prosím, rozdávajte ceny mieru skôr za zásluhy o mier než za to, že je nejaký politik príslušníkom menšiny a má tmavú pleť. Rozlišovať podľa farby pleti – ako ukázalo aj Obamovo vládnutie – je dnes totiž naozaj out,” uzavrel Doležal.
    - Reklama -