Máme novú zbraň, varuje Kim Čong-un

    0
    Severekórejský diktátor Kim Čong-un (Autor: SITA)

    V novoročnom prejave adresovanom svojmu ľudu sa vedúci predstaviteľ Severnej Kórey Kim Čong-un vyjadril, že výskum a vývoj týchto zbraní napreduje a dovršuje sa posledná fáza pre prípravu skúšok medzikontinentálnych balistických striel, ktoré majú posilniť obranné schopnosti Severnej Kórey.

    Ďalej dodal podľa štátnej tlačovej agentúry KCNA, ktorú cituje CNN, že „ak USA s ich vazalmi nezastavia jadrové hrozby a vydieranie a neprestanú s vojenskými cvičeniami, ktorých javisko je rovno pod našimi nosmi, KĽDR zvýši svoje vojenské kapacity pre sebaobranu a preemptívne útočné kapacity s hlavným dôrazom na jadrovú silu.“

    Predstavitelia Južnej Kórey nenechali na svoju odpoveď dlho čakať a vyjadrili svoju obavu nad možnosťou Severnej Kórey vyvinúť takúto zbraň. Zároveň pripomenuli, že pred touto hrozbou opakovane varovali celé medzinárodné spoločenstvo a ich ambíciou je zväčšiť sankcie a tlak na Kim Čong-una.

    Na krajinu sú od roku 2006 uvalené sankcie OSN v súvislosti s jej skúškami rakiet. Reštrikcie boli sprísnené hlavne po septembri, keď bol uskutočnený piaty a zatiaľ najväčší test jadrovej zbrane.

    Autor: oš

    - Reklama -