Besnenie afrických migrantov na španielskom území. Zaútočili na policajtov, jeden prišiel o oko. Dajte im azyl, vyzývajú neziskovky

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Dvom zraneným migrantom bolo umožnené vstúpiť do Ceuty, kde ich španielski policajti odprevadili na lekárske ošetrenie do nemocnice.

    Migranti sa podľa úradov v Ceute správali “veľmi násilne”. Mali so sebou kovové tyče, nožnice na drôt a na policajtov hádzali kamene. Jeden zo zranených policajtov prišiel o oko. Asi sto migrantom sa podarilo vyliezť na prvý z dvoch hraničných plotov.

    Na územie enklávy Ceuta sa 9. decembra podarilo dostať približne 400 migrantom. Ich ďalším cieľom sa opakovane stáva Melilla, ďalšia španielska enkláva v Maroku. Týmto spôsobom sa chcú dostať na územie Európskej únie bez toho, aby sa museli vydať na nebezpečnú cestu cez Stredozemné more.

    Ľudskoprávne organizácie opakovane vyzývajú OSN a EÚ, nech vyvinú tlak na Španielsko, aby umožnilo utečencom požiadať o azyl. V roku 2016 prišlo podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) do Španielska zhruba 18.000 utečencov.

    - Reklama -