Šéf OSN po desiatich rokoch končí. Cítim sa ako Popoluška, vyhlásil

    0
    Bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun (Autor: SITA)

    Zamestnancom OSN zároveň poďakoval za ich usilovnú prácu a odhodlanie, ktoré prejavovali počas jeho 10-ročného funkčného obdobia. “Mám pre vás len dve slová: Ďakujem vám!” povedal Pan Ki-mun svojim kolegom. 

    Juhokórejský diplomat sa z pozície šéfa OSN v poslednom desaťročí zasadzoval za uplatnenie globálnej klimatickej dohody a snažil sa presadzovať aj nové ciele OSN, ako boj s chudobou a nerovnosťou vo svete. Z čela organizácie však odchádza uprostred pretrvávajúcich konfliktov v Sýrii, Jemene, Južnom Sudáne či Líbyi.

    Valné zhromaždenie OSN ho zvolilo za ôsmeho generálneho tajomníka svetovej organizácie v októbri 2006. Jeho nástupca, portugalský expremiér António Guterres, sa úradu ujme 1. januára 2017.

    Pan Ki-mun dnes na námestí Times Square v New Yorku odštartuje oficiálne odpočítavanie posledných 60 sekúnd pred začiatkom roka 2017, čím vykoná ešte poslednú čestnú úlohu pred tým, ako po desiatich rokoch odíde z funkcie.

    V médiách sa nedávno rozšírili správy, že Pan Ki-mun bude kandidovať na juhokórejského prezidenta. Samotný diplomat povedal, sa v tejto veci rozhodne až po návrate do vlasti začiatkom januára. Po návrate do vlasti má Pan Ki-mun v úmysle stretnúť sa s politikmi, členmi občianskej spoločnosti a svojimi priateľmi a chce zvážiť, ako by mohol byť čo najviac užitočný. 

    - Reklama -