Európania nie sú spokojní. Odísť z Únie však nechcú

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)
    So smerovaním svojej vlasti nesúhlasí napríklad 89 percent voličov v Grécku, 82 percent Francúzov, 79 percent Talianov a 62 percent Nemcov. Aj napriek tomu však nechcú nasledovať Britov, ktorí sa v júnovom referende rozhodli pre odchod z Únie – pre odchod z EÚ je 36 percent ľudí.
     
    V Nemecku, Francúzsku a Belgicku podľa prieskumu podiel prívržencov odchodu z Európskej únie proti vlaňajšku klesol, zvýšil sa naopak v Grécku (zo 38 na 46 percent) a Fínsku (z 29 na 40 percent).
     
    Respondenti prieskumu sa vyjadrovali aj k migrantom – 60 percent z nich by naprieč Európou uvítalo, keby ich v ich krajinách bolo menej. V Grécku malo tento názor 86 percent oslovených, v Taliansku 75 percent a v Nemecku 64 percent.
     
    Podľa riaditeľa výskumnej organizácie ORB International Johnnyho Healda táto nespokojnosť vytvára podhubie pre pravicovo populistické strany. Voľby sa budúci rok konajú v Nemecku a vo Francúzsku.
     
    Prieskum na vzorke 14 969 ľudí sa uskutočnil prostredníctvom internetu v období medzi 25. novembrom a 7. decembrom, uvádza ČTK.
     
    Pôvodný text TU
    - Reklama -