Známi americkí jastrabi vyzývajú na ďalšie sankcie proti Rusku. Aké majú u Trumpa šance?

    0
    John McCain (Autor: Reprofoto Facebook)

    Počas návštevy Litvy dnes McCain vyjadril pochybnosti, že snahy Ruska naozaj ovplyvnili výsledky amerických volieb. Napriek tomu bude spoločne s ďalším republikánskym senátorom Lindseym Grahamom “vyvíjať nátlak, aby boli rozšírené sankcie voči Rusku za to, čo sa pokúsilo urobiť vo voľbách v USA”.

    Graham povedal, že Rusko “vyvoláva nezhody v demokraciách na svojich hraniciach”. Hovoril pritom o trojici bývalých sovietskych pobaltských republík – Estónsku, Litve a Lotyšsku. 

    McCain aj Graham patria k nekonzervatívnemu krídlu republikánskej strany, ktoré presadzuje rozšírenie NATO na východ. Obaja senátori sú pritom hlasnými kritikmi Donalda Trumpa, ktorý volí voči Rusku zmierlivú rétoriku. Nie je preto pravdepodobné, že by so svojimi návrhmi v novej americkej administratíve uspeli.

    Republikáni McCain a Graham spoločne so senátorkou Demokratickej strany Amy Klobucharovou absolvujú v súčasnosti záverečnú etapu svojej cesty po trojici pobaltských republík, kde rokujú o bezpečnosti. Následne zamieria na Ukrajinu, do Gruzínska a nakoniec aj do Čiernej Hory.

    Autor: TASR, ste

    - Reklama -