Moslimka sa rumunskou premiérkou nestane. Náhradu za ňu našli len za jeden deň

    0
    Sevil Shhaidehová (Autor: TASR)

    Podobne ako predošlá kandidátka PSD, ekonómka Sevil Shhaidehová, pôsobil Grindeanu (43) v minulosti vo vláde ako minister. Šéfom rezortu telekomunikácií bol tento vyštudovaný informatik necelý rok od decembra 2014, teda v období, keď bol premiérom sociálny demokrat Victor Ponta.

    Nového kandidáta predstavil predseda PSD Liviu Dragnea v Bukurešti deň po tom, ako Iohannis oznámil svoje rozhodnutie nevymenovať pomerne málo známu Shhaidehovú, pričom povedal iba to, že “zvážil všetky pre a proti”. Lídri PSD a partnerskej strany Aliancia liberálov a demokratov (ALDE) konanie prezidenta odsúdili s tým, že na odmietnutie nemal žiadny dôvod a riskuje svoje odvolanie z funkcie.

    Iohannis musí kandidáta na premiéra formálne odsúhlasiť, než o ňom definitívne rozhodne parlament. Shhaidehová by bola v prípade vymenovania prvou ženou a zároveň prvou moslimkou na čele rumunskej vlády. Jej manželom je občan sýrskeho pôvodu, prezentujúci sa na sociálnych sieťach ako vášnivý stúpenec sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

    - Reklama -