Takto vznikajú mláďatá kalifátu. Prehovoril chlapec, ktorého ISIS vycvičil na bombový útok

    0
    Detskí vojaci islamského štátu. (Autor: repro foto Youtube)

    Len 15-ročný Mahmoud Ahmed sa mal podľa pôvodných plánov odpáliť v lete počas športového podujatia na štadióne plnom ľudí v mene Islamského štátu v irackom meste Kirkuk. Keď však uvidel na štadióne, kde mal tento svoj mučenícky čin vykonať, aj množstvo detí, rozmyslel si to a čin nakoniec nespáchal. Následne ho zatkla iracká polícia a dnes je umiestnený v nápravnom zariadení pre mladistvých na základe obvinení z terorizmu za neúspešný pokus o samovražedný bombový útok. Práve odtiaľ poskytol rozhovor pre americké Sky news, v ktorom opisuje, čo jeho plánovanému útoku predchádzalo.

    Mahmouda islamisti trénovali v špeciálnom tábore, kde bol podľa jeho slov 24 hodín denne zaplavovaný propagandov ISIS. „Učili nás, ako používať kalašnikov a PKC guľomet a potom nás previezli do Hawije (iracké mesto severne od Bagdadu). Tam boli štyria starší muži, ktorí nás učili o nebi a tak podobne,“ povedal. Ahmed tiež poznamenal, že okrem takmer všadeprítomnej islamistickej kázne, mladým chlapcom púšťali aj videá, na ktorých džihádisti dekapitujú svojich nepriateľov, aby takto islamisti zastrašili chlapcov pre prípad, že by nechceli spolupracovať. Spolu s Ahmedom malo byť vo výcvikom tábore ďaľších zhruba 60 detí, z ktorých mnohé do tábora zámerne poslali ich vlastné rodiny, naklonené ideológii Islamského štátu.

    Väčšina teroristických skupín len ťažko priznáva nábor detí a ich využívanie na teroristickú činnosť,” tvrdí John Horgan, výskumný pracovník na Georgia State University, ktorý píše knihu na túto tému. Islamský štát je však jednou z mála skupín, ktorá je na to, že používa deti, veľmi hrdá a otvorene oznamuje svetu, že to nielen robí, ale aj vidí ako cestu do budúcnosti.”

    Islamisti lákajú deti ako pedofili

    Spojené štáty popisujú postup pri nábore a tréningu mladých džihádistov nasledovne. ISIS začína s jemným vábením detí, zahŕňajúcom hračky a zmrzlinu, následne prechádza cez prípadnú účasť detí na popravách, vojenský výcvik ďaleko od domova a nakoniec prichádza špecializovaný vojenský výcvik nových regrútov.

    Proces manipulácie detí teroristami je podobný ako pri pedofiloch, ktorí tiež dieťa najprv nalákajú na hračky a sladkosti a potom pomaly lámu hranice tým, že niečo neprirodzené ako sex s dospelým alebo v tomto prípade vraždenie prezentujú dieťaťu ako normálnu vec, objasňuje Mia Bloom, Horganova spolupracovníčka. Horgan vidí deti zmanipulované do Islamského štátu ako obete, ale prízvukuje, že akonáhle sa dopustia teroristického činu, tento pohľad na nich sa automaticky v očiach sveta zmení. Dnešné obete sú zajtrajší teroristi a nikto ich potom už nebude vnímať ako obete,” povedal.

    Organizácia Spojených národov odhaduje, že od apríla 2016 bolo 362 detí zapojených do bojov v Sýrii, pričom až 274 z nich zverboval Islamský štát. Podľa kurdských bezpečnostných zložiek, niektoré z týchto detí nedovŕšili ešte ani deväť rokov. ISIS využíva deti najmä preto, že sú pre bezpečnostné zložky ťažšie odhaliteľné a pre náborárov ľahšie manipulovateľné a zraniteľné voči nahovoreniu na samovražedné útoky. Detských bojovníkov označujú ako mláďatá kalifátu.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -