Najdôležitejšie udalosti tohto roka? Čítajte, kde zahrmí

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Donald Trump prezidentom

    Začiatkom roka sa Donald Trump stane prezidentom najmocnejšej krajiny sveta, no prakticky nikto nevie, čo má od jeho vládnutia očakávať. Svoju kampaň Trump postavil na vízii lepších vzťahov s Ruskom a naopak tvrdšom postoji k Číne a politickému islamu. Skepticky sa naopak vyjadroval k úlohe NATO a dokonca navrhol, aby európski a ázijskí spojenci za prítomnosť amerických vojsk v krajine platili. Pri otázke prípadného členstva Ukrajiny v NATO sa Trump dokonca vyjadril, že mu to je jedno.

    Nie je však isté, či sa predvolebné postoje Donalda Trumpa ukážu aj v jeho zahraničnej politike alebo či skôr zaujme tradičné neokonzervatívne postoje republikánov. Zatiaľ však veľa napovedajú jeho nominácie na vysoké posty. Po niektorých neokonzervatívcoch Trump siahnuť musí, aby si získal republikánsku stranu. V zahraničnopolitických rezortoch si však Trump radšej vyberá ľudí, ako sú generál Michael Flynn, ktorý bude novým poradcom Trumpa pre národnú bezpečnosť, a ktorý hovorí o potrebe spolupráce s Ruskom. Silný signál Trump vyslal aj nomináciou Rexa Tillersona, šéfa energetického koncernu Exxon Mobil. Ten sa dlho pozná s Vladimirom Putinom a dokonca vystupuje proti protiruským sankciám. Zdá sa teda, že Trump bude naozaj svetovým elitám vyvolávať vrásky na tvári.

    Voľby v Európe

    Európu ďalší rok čakajú voľby, ktoré majú potenciál otriasť starým kontinentom. V marci sa budú oči upierať na Holandsko, kde v prieskumoch jednoznačne vedie vášnivý kritik islamu, Koránu a Európskej únie Geert Wilders. Jeho Strana slobody má už dlhší čas podporu okolo 30 percent voličov a stane sa pravdepodobne jednoznačným víťazom volieb. Nie je však isté, či sa mu podarí zostaviť vládu.

    Dôležitejšie budú aprílové voľby vo Francúzsku, zatiaľ najväčšie sympatie získava nacionalistická kandidátka Marine Le Penová. Tá pravdepodobne postúpi do druhého kola, kde však asi podľahne niektorému z umiernenejších kandidátov. Naozaj najväčšie šance vyhrať druhé kolo má republikánsky kandidát François Fillon. Samotný Fillon je však na doterajšie francúzske pomery pomerne radikálny. Tvrdo kritizuje súčasnú imigračnú politiku krajiny a praje si zbližovanie Francúzska s Ruskom.

    Do tretice sa budú voľby konať aj v najsilnejšej európskej ekonomike – v Nemecku. Budú v septembri a kancelársku stoličku sa v nich pokúsi obhájiť Angela Merkelová. Jej CDU ako aj sociálnodemokratická SPD stagnujú a posilňuje antiislamistická Alternatíva pre Nemecko. Tá podľa všetkého nevyhrá, aj keby sa to však stalo, do koalície s ňou nikto nepôjde. Otázkou preto zostáva, z koľkých strán sa nakoniec zostaví nová nemecká vláda.

    Osud IS

    Vyzerá to tak, že Islamský štát v Sýrii a Iraku padne tak rýchlo, ako vznikol. Samozvaný kalifát prehráva na všetkých frontoch a všetko napovedá, že iracká armáda spoločne s Kurdmi dobyje najväčšie mesto okupované islamistami – Mosul.

    Islamistov sa pravdepodobne podarí vytesniť do Sýrie, kde sa im však proti jednotkám Kurdov a jednotkám Bašára Asada tiež veľmi nedarí. Donald Trump už avizoval ochotu zintenzívniť nálety voči ISIS a užšie v Sýrii spolupracovať s Ruskom. Môžeme očakávať, že prehrávajúci Islamský štát vyhrotí svoju teroristickú kampaň v zahraničí, stratené územia v Sýrii a Iraku mu to však nevráti.

    Experimentálne voľby do VÚC

    V novembri nás čakajú voľby do vyšších územných celkov. O kandidátoch sa zatiaľ stále diskutuje. Napríklad v Bratislave by mali proti sebe zabojovať Milan Ftáčnik, Juraj Droba či dokonca Boris Kollár. Najväčšiu pozornosť však vzbudzuje Banská Bystrica, kde by koalícia mohla proti Marianovi Kotlebovi postaviť riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva.

    Pochybnosti však vyvoláva plán Smeru a bugárovcov, ktorí chcú presadiť jednokolovú voľbu županov. Argumentujú, že takéto voľby budú lacnejšie aj legitímnejšie. Už teraz však zaznievajú obavy, že v dôsledku jednokolovej voľby sa všetko môže skončiť tak, že kotlebovci si nielenže ponechajú Banskú Bystricu, ale získajú popritom aj ďalšie kraje.

    - Reklama -