„Ľudské bahno“ nemá žiadne výčitky. Som tu veľmi šťastný, odkazuje

    0
    Diplomat Tche Jong-ho (Autor: Facebook, People's Daily, China )

    Pred vyše štyrmi mesiacmi urobil mimoriadne dôležité životné rozhodnutie, pričom po pár mesiacoch hodnotí svoj krok jednoznačne pozitívne. Reč je o severokórejskom diplomatovi, ktorý spolu s rodinou zbehol v druhej polovici augusta do „nenávideného“ Soulu.

    Tche Jong-ho bol pritom na severokórejské pomery vysokým štátnikom, veď v Londýne bol druhým najvyššie postaveným diplomatom KĽDR. V britskej metropole mal Tche Jong-ho v prvom rade šíriť dobré meno svojej vlasti.

    Útek diplomata, pochopiteľne, rozohnil vládnuce elity v Pchjongjangu. Ihneď po medializácii jeho zbehnutia bol označený okrem iného za „ľudské bahno“.

    Jedným z hlavných motívov Jongovho úteku malo byť sklamanie z režimu, respektíve vládnutia severokórejského vodcu Kim Čong-una.

    Pred pár dňami poskytol Tche Jong-ho krátky videorozhovor britskej stanici BBC, pričom v predmetnom videu žiari diplomat spokojnosťou a pozitívnou náladou.

    „Ľuďom v Anglicku by som rád odkázal, že som tu šťastný. Moja rodina si tu postupne zvyká a všetci si myslia, že to bolo správne rozhodnutie prísť sem,“ uviedol pre BBC. 

    Na otázku britského redaktora, či sa teraz nebojí o svoju bezpečnosť, respektíve bezpečnosť svojich najbližších, odpovedal rezolútnym NIE.

    A nejaké výčitky?

    „Ale kdeže, vôbec nie,“ dodal na záver diplomat, ktorý ešte stihol redaktorovi odkázať, že zostanú v kontakte.

    - Reklama -