Ukrajina naštvala Izrael. A toto je dôvod

    0
    Nášivka Ukrajina (Autor: Hans Štembera)

    Izrael pristúpil k tomuto opatreniu po tom, ako Ukrajina spolu s ďalšími členskými štátmi Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) podporila rezolúciu OSN, ktorá odsudzuje Izrael za jeho stavebné aktivity na okupovaných územiach Predjordánska. 

    Vo vyhlásení izraelského ministerstva zahraničných vecí sa píše, že ambasádora na Ukrajine Eliho Belotserkovskeho predvolali dnes v Kyjeve po “izraelskom rozhodnutí týkajúcom sa návštevy ukrajinského premiéra”.

    Izraelský rozhlas cez víkend informoval, že predseda izraelskej vlády Benjamin Netanjahu zrušil v nedeľu kvôli kauze hlasovania v BR OSN plánovanú návštevu svojho ukrajinského náprotivka Hrojsmana v Izraeli. Ukrajinský premiér mal do Izraela prísť v stredu, Netanjahu však nariadil, aby bola jeho návšteva zrušená, keďže Ukrajina hlasovala v prospech rezolúcie.

    Bezpečnostná rada prijala v piatok rezolúciu, ktorá odsudzuje izraelské osídľovanie aktivity na palestínskych územiach, a vyzvala židovský štát, aby tam výstavbu zastavil. V prospech uznesenia hlasovalo 14 štátov a jedna krajina – Spojené štáty – sa zdržala. A tým, že USA rezolúciu nevetovali, mohol byť dokument prijatý. Izrael si na protest proti tomuto kroku predvolal v nedeľu veľvyslancov všetkých členských štátov BR OSN vrátane amerického.

    - Reklama -