Chcú si skorumpovaní socialisti polepšiť meno u západných liberálov? Rumunsko bude mať zrejme moslimskú premiérku

    0
    Sevil Shhaidehová (Autor: TASR)

    Jej strana vyšla z parlamentných volieb začiatkom decembra ako najsilnejšia. Napriek masívnym škandálom, ktoré ju sprevádzali celý minulý aj tento rok, sa jej podarilo získať viac ako 30 percent hlasov súčasne v oboch komorách parlamentu.

    Ako denník ďalej píše, oficiálne Shhaidehovú ešte musí poveriť zostavením vlády prezident Klaus Iohannis. Formálne však nemá žiadny dôvod ju odmietnuť. Vopred avizoval, že zostavením vlády nepoverí tých politikov, ktorí boli zapletení do korupčných škandálov, či za to dokonca už boli odsúdení. To je prípad súčasného lídra rumunských socialistov, ktorým je Liviu Dragnea, a je to aj dôvod, prečo sám neašpiruje na premiérsky post. Dragnea si tento rok v apríli vypočul dvojročný podmienečný trest za volebný podvod. Tento týždeň sa však stal šéfom dolnej komory.

    Paradoxom pritom podľa denníka je, že víťazní socialisti časť svojej kampane postavili na ochrane hodnôt pravoslávia, ku ktorému sa hlási asi 80 percent Rumunov. Po prezidentovi Iohannisovi, ktorý je protestant s nemeckými koreňmi, má teraz druhú najvyššiu funkciu v krajine zastávať politička vyznávajúca islam. Po matke má predkov medzi krymskými Tatármi a z otcovej strany vedie jej línia do Turecka.

    Celkovo má moslimská komunita v 20-miliónovom Rumunsku asi 64-tisíc veriacich. Shhaidehová sa nezahaľuje a je druhýkrát vydatá.

    - Reklama -