Z tretieho najväčšieho mesta vo Švédsku za pol roka odišiel každý šiesty učiteľ. A dôvod? Migranti

    0
    Utečenci vo Švédsku (Autor: SITA)

    Počet detí a študentov v triedach na základných a stredných školách vo švédskom Malmö má podľa portálu Sydsvenskan narásť o alarmujúcich 42 % v nasledujúcich desiatich rokoch. Práve preto sa každý šiesty učiteľ z tretieho najväčšieho mesta vo Švédsku rozhodol odísť alebo si hľadať uplatnenie v inom odbore.
    http://www.sydsvenskan.se/2016-12-18/rekordmanga-larare-lamnar-malmos-skolor

    Za uplynulé dve dekády vzrástol počet obyvateľov Malmö o 50 % a vo veľkej miere vďaka migrácii. Približne 43 % populácie tohto 317-tisícového švédskeho mesta má pritom korene v zahraničí. Irackí prisťahovalci a ich potomkovia tvoria najpočetnejšiu komunitu migrantov. Podľa denníka the Guardian ich v Malmö žije až 40 000.

    Problém s učiteľmi, ktorí majú vzdelávať budúce generácie v Malmö, je aj v tom, že údajne každý tretí z pedagógov nemá potrebné vzdelanie. Títo lektori predstavujú teda len akúsi náhradu za skutočných učiteľov, ktorí by sa mali deťom venovať a aj z nich veľké množstvo odišlo v krátkom čase.

    Nejde pritom však iba o školstvo. Z Malmö odchádza stále viac ľudí. Vlani dalo výpoveď rekordných 11 % ľudí, ktorí v meste pracovali na špecializovaných pozíciách. Najvýraznejšie cíti odchod zamestnancov policajný zbor, ktorý má problémy účinne bojovať proti rozmáhajúcej sa vlne zločinu.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

     

    - Reklama -