Hŕstka migrantov stojí nemecké mesto pol milióna eur mesačne, pretože bývajú v poloprázdnom centre

    0
    Utečenecký tábor. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Obrovská suma, ktorá zaťažuje rozpočet 19-tisícového nemeckého mesta, nie je náhodná. Predstavuje náklady na prevádzku, nájom, stravu, prenájom pozemku a ostatných vecí nevyhnutných na chod zariadenia, aj keď je poloprázdne. O prípade takéhoto plytvania financiami informuje nemecký denník Westfalenpost.

    Nevyhnutná je aj bezpečnostná služba, ktorá má zaplatený kontrakt na ochranu zariadenia, ktoré má ubytovať až 500 migrantov. Momentálne ich je v centre však iba 21, ale náklady sú pritom rovnaké, ako keby bolo naplnené.

    Horibilné sumy za ubytovanie a starostlivosť o migrantov neplatí však iba radnica v Bad Berleburgu, ale aj ďalšie nemecké mestá v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. V meste Wickede-Wimbern stojí ubytovanie 54 migrantov viac ako 740 000 eur mesačne a prevádzka domova pre azylantov v Bad Laasphe sa pohybuje okolo 620 000 eur mesačne. Najdrahšie ubytovanie však zabezpečujú migrantom v Mohnesee, kde ubytovňa pre tisíc ľudí slúži len 370 migrantom a stojí až milión 200-tisíc eur mesačne.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -