Magda Vášáryová: Musíme potlačiť hlasy nacionalistov

    0
    Magda Vášáryová (Autor: TASR)
    Sústredenie moci v rukách podnikateľa a šéfa hnutia ANO Andreja Babiša považuje slovenská politička za nebezpečné.
     
    So znepokojením preto sleduje výskumy verejnej mienky, ktoré dlhodobo predpokladajú víťazstvo hnutia ANO v parlamentných voľbách. Vášáryová očakáva, že by sa Babišovi mohlo podariť zostaviť iba jednofarebnú vládu.
     
    Takýto trend je podľa nej škodlivý, pre krajiny strednej Európy sú vraj lepšie koaličné vlády.
     
    Tým, že na Slovensku po jarných voľbách funguje koaličná vláda premiéra Roberta Fica, sú na tom vraj Slováci aktuálne lepšie ako Česi.
     
    Do budúcnosti by sa na tom podľa Vášáryovej nemalo nič meniť. Na Slovensku je vývoj príjemnejší, máme lepšiu budúcnosť – aj kvôli členstvu v eurozóne,“ myslí si.
     
    Ďalšie krajiny Vyšehradskej štvorky v eurozóne nie sú, a tak v nich vraj nacionalisti môžu operovať so zmenou a podpore sa tešia hlasy izolacionistov, nacionalistov, Antieurópanov či Antiameričanov.
     
    Vášáryová trochu prekvapivo hovorí, že je to dobre, pretože tieto tendencie boli v Česku, Poľsku i Maďarsku vždy prítomné.
     
    Len sa to počas komunizmu nesmelo prejaviť. A teraz, keď už sme stabilizovaní (NATO, EÚ, Schengen), tak už sa to vynára,“ všimla si slovenská politička.
     
    Vášáryová nabáda k hľadaniu zbraní, pomocou ktorých by sme tieto hlasy potlačili.
     
    Za víťazný by označila ten zápas, ktorý by viedol k tomu, že by sa krajiny Vyšehradskej štvorky necharakterizovali ako izolacionistické, ale európske krajiny, ktoré sú schopné byť solidárne a chcú sa rozvíjať demokratickým spôsobom v rámci právneho štátu.

    Autor: luš

     

    - Reklama -