Berlín: Polícia obrátila hore nohami ubytovňu pre utečencov

    0
    Ilustračné foto: vlajka Nemecka a vlajka EÚ (Autor: SITA)
    Podľa nemeckých médií riadil nákladné auto, ktoré vošlo na trh na námestí Bretscheidplatz v západnej časti centra nemeckej metropoly, muž, ktorý do krajiny prišiel tento rok ako utečenec z Afganistanu alebo Pakistanu. Podozrivého už policajti zatkli.
     
    Podľa informácií experta na terorizmus Michaela Götschenberga je podozrivý z útoku 24-ročný Pakistanec. Do Nemecka mal prísť na sklonku minulého roka.
     
    Podľa servera Die Welt je podozrivým Pakistanec s menom Naved B.

    Dve stovky policajtov v ubytovni pre utečencov

    Podľa denníka Die Welt vtrhla polícia skoro ráno do hangáru na bývalom nevyužívanom letisku Tempelhof, kde je stredisko pre utečencov. Muž podozrivý z útoku tam bol prihlásený.
     
    Podľa denníka Tagesspiegel vypočuli štyroch Afgancov, na mieste bolo desať policajtov a prokurátorov. Či títo štyria muži boli s podozrivým v kontakte, nie je jasné.
     
    Rovnako tak nie je potvrdené, že podozrivý v stredisku skutočne žil.
     
    Podľa denníka Berliner Morgenpost v ubytovni pre utečencov v priestoroch bývalého letiska Tempelhof zasahuje okolo 200 policajtov.
     
    V hangároch Tempelhofu južne od centra nemeckej metropoly bolo na vrchole utečeneckej krízy provizórne ubytovaných niekoľko tisíc utečencov.
     
    Ich počet odvtedy výrazne klesol a Tempelhof mal byť pre utečencov do konca tohto roka uzavretý. Tunajšia ubytovňa je ale ešte stále potrebná.
     
    Berlínsky denník Tagesspiegel aj agentúra DPA informujú s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje o tom, že vyšetrovatelia poznali podozrivého už z minulosti – nie pre teroristické pozadie, ale pre menšie kriminálne delikty.

    Podozrivého vypočúvajú

    Podľa servera Novinky.cz povedal nemecký minister vnútra Thomas de Maizière v utorok novinárom, že vyšetrovatelia muža, ktorý narazil s nákladiakom do davu ľudí, vypočúvajú.
     
    Vypočúvajú podozrivého a zatiaľ nevieme nič o pozadí (útoku), ale neprestaneme, kým to úplne neobjasníme,“ cituje Maizièra denník Guardian.
     
    Na mieste spolujazdca sa našla mŕtvola. Agentúra Reuters s odvolaním sa na policajné informácie napísala, že ide o Poliaka.
     
    Muž nepodľahol zraneniam zo zrážky vozidla, ako sa pôvodne predpokladalo, ale bol zastrelený. Nemecký minister vnútra Thomas de Maizière nariadil stiahnutie vlajok na pol žrde na všetkých úradoch.
     
    Podľa doterajších informácií nemeckých úradov medzi obeťami útoku v Berlíne pravdepodobne nie sú slovenskí občania, ako povedal ČT veľvyslanec SR v Nemecku.
     
    - Reklama -