Vianočný terorizmus v Nemecku? Vražedná jazda nákladiaka na trhoch. Počet obetí stúpa

    0
    Vianočné trhy v Berlíne. Ilustračná fotografia (Autor: Reprofoto YouTube/ Guido Bohm)

    Berlínska polícia zadržala vodiča nákladného auta, ktorý dnes večer vošiel na preplnené vianočné trhy na západe nemeckej metropoly Berlín, pričom usmrtil najmenej deväť osôb a okolo 50 zranil. 

    Denník Berliner Morgenpost s odvolaním sa na hovorcu hasičov napísal, že zranených je okolo 50 ľudí, o ich stave doposiaľ nie sú známe podrobnosti. Na mieste činu prišla podľa niektorých nemeckých médií o život jedna osoba, ktorá sa nachádzala v kabíne vodiča.

    Podľa BBC polícia vyzvala občanov, aby nevychádzali z domu a nešírili poplašné správy.

    Parlamentné listy zisťovali, ako je to s bezpečnosťou na vianočných trhoch v Bratislave. Umiestnenie vianočných trhov v Bratislave a v Berlíne nie je porovnateľné. Naše sa nachádzajú v pešej zóne. Priestor je pravidelne monitorovaný, čistený aj vzhľadom na to, že sa tam nachádza americká ambasáda,“ uviedla pre PL hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

    Slovensko vždy monitorovalo informácie, ktoré by sa mohli viazať k nášmu územiu. Každý musí byť pripravený. Na základe informácií, ktoré máme, môžeme byť pokojní,“ uviedol pre TA3 minister vnútra Robert Kaliňák. 

    Ako informuje na svojom webe spravodajský portál ČT24, k tragédii došlo pri Pamätnom kostole cisára Vilhelma neďaleko nákupného domu, a to priamo v srdci Berlína. 

    Kamión s návesom s poľskou poznávacou značkou vošiel do vianočných trhov, zrazil niekoľko stánkov, došlo k zraneniam a úmrtiam,“ opisuje hrôzy berlínsky spravodajca ČT Václav Černohorský. 

    Vozidlo údajne zastavilo tesne pred vianočným stromčekom. Agentúra DPA informuje s odvolaním sa na jedného z policajtov, že páchateľ útoku je na úteku, polícia však oficiálne nič nepotvrdila. Informácie o tom, že môže dôjsť k útoku, mali orgány údajne už niekoľko dní. 

    To, či išlo o nehodu alebo teroristický čin, zatiaľ nie je jasné. Polícia sa k prípadu zatiaľ nevyjadruje. Podľa viacerých informácií z miesta činu zostali po náraze nákladného auta poprevracané stánky a viacero zranených ľudí, píše BBC.

    Najmenej deväť osôb zahynulo a množstvo ďalších utrpelo zranenia. Informovala o tom na Twitteri tamojšia polícia, ktorá ďalej uviedla, že incident vyšetruje ako teroristický útok.  

    Denník Berliner Morgenpost už zverejnil na svojej webovej stránke fotografie, ktoré zachytávajú zničené stánky a stoly. 

    Zdroj: Facebook/Berliner Morgenpost

    Zdroj: YouTube/Sky News

    Správu aktualizujeme. 

    - Reklama -