Vianočné nákupy v štýle Kaliňáka? Na ministerstve vnútra sa pekne plesli po vrecku

    0
    Nový vládny špeciál, lietadlo Leteckého útvaru ministerstva vnútra SR Airbus A 319. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    „Ide o 15-ročný Airbus A319-CJ s kapacitou 90 miest, zdravotníckou konfiguráciou na šesť lôžok a s rovnakým motormi ako ten, ktorý už využívame od júna. Okrem výcviku pilotov a poistky je v cene aj servisné stredisko pre opravy, ktoré budeme vedieť ponúknuť aj tretím stranám,“ uviedol Lazarov.

    Lietadlo priletí na Slovensko v polovici budúceho roka. „Mohli sme ho kúpiť aj budúci rok, kedy končí životnosť Tupolevu TU-154M, ale vzhľadom na to, že prišla dobrá ponuka, kde sa nám dodatočne podarilo znížiť cenu o milión eur, rozhodli sme nákup realizovať v tomto roku,“ vysvetlil Lazarov.

    Rezort vnútra tvrdí, že týmto nákupom ukončil obnovu lietadlovej časti Leteckého útvaru MV SR. K dispozícii tak bude mať dve väčšie lietadlá typu Airbus, ktorých životnosť sa predpokladá 30 rokov a dve menšie lietadlá typu Fokker 100, pri ktorých očakávajú životnosť 15 rokov.

    „V pláne je ešte nákup nových vrtuľníkov pre Hasičský záchranný zbor, Horskú záchrannú službu a políciu. Verejné obstarávanie ešte ukončené nebolo. Ide o projekty, ktoré sú financované z európskych projektov,“ doplnil Lazarov.

    Lazarov pripomenul, že MV SR plní aj úlohy, ktoré iné európske vládne letky neplnia, pretože v týchto krajinách existuje národný dopravca. „Ide o evakuáciu občanov z ohrozených oblastí, prepravu zranených a pacientov alebo obetí nešťastí. Ide aj o prepravu vojakov a policajtov na zahraničné misie a aj ďalšie úlohy, ktoré súvisia s bezpečnosťou v rámci Európskej únie. Aj preto je ideálna zostava dvoch menších a dvoch väčších lietadiel. Len za posledný mesiac sme napríklad prevážali dvoch vážne zranených pacientov – jedného z Rigy a jedného z USA,“ dodal Lazarov.

    - Reklama -