Sklamaní Ficovi voliči prebiehajú k národniarom. SNS posilňuje, nie je to však také ružové, ako sa zdá

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Národniari sú čím ďalej populárnejší a to aj napriek tomu, že ich tradiční voliči zo Žilinského a Trenčianskeho kraja, ktorí tvorili pevný základ voličskej základne SNS za čias Jána Slotu, relatívne ubúdajú. Ešte minulý rok by SNS volilo len 6 % Slovákov, v marcových voľbách už národniari získali 8,6 % a posledné prieskumy ukazujú, že dnes už by ich volilo 14 % Slovákov, píše Denník N.

    Základňa voličov strany sa však nielen posilňuje, ale mení sa aj jej štruktúra. Podľa prieskumov agentúry Focus sa SNS mení, čo sa voličov týka, na malý Smer, lebo veľmi podobne ako jej súčasná voličská štruktúra, vyzerala pred časom aj štruktúra voličov Smeru. Výrazná zmena je napríklad aj v pohlaví voličov. Zatiaľ čo za Jána Slotu volili SNS výrazne viacej muži, dnes už je pomer mužov a žien takmer rovnaký.

    Žilina ubúda, východ stúpa

    Zmenu je tiež vidieť v regiónoch. Kým za Slotu prevažoval Žilinský a Trenčiansky kraj, kde mala SNS tradične silnú podporu a regióny boli považované za jej akési bašty, dnes podpora v týchto regiónoch mierne oslabla a naproti tomu vzrástla na východe, v Prešovskom a Košickom kraji, pričom na východe dlho dominoval Smer. SNS zároveň oslovuje v poslednom čase aj širšiu vekovú skupinu a podporu získava aj v obciach nad 5000 obyvateľov.

    Takmer polovica súčasných voličov národniarov uviedla, že volila ešte v minulých voľbách Smer. Dá sa tak povedať, že presun voličov od Fica k Dankovi je pomerne veľký. Pritom len každý tretí súčasný volič SNS volil národniarov aj v roku 2012. Jediná časť populácie, ktorá stabilne volí Smer a SNS od nej má len malú podporu, sú dôchodcovia.

    Prvý dojem zavádza

    Aj keď na prvý pohľad národniari výrazne posilňujú, nie je to s nimi až také jednoznačné. Počet ich voličov síce narastá, no svojou voľbou si títo ľudia nie sú úplne istí. Len 25 % voličov si je svojím rozhodnutím dať hlas SNS istých. Okolo 40 % z nich mierne váha a takmer 30 % si je takmer istých, že svoju voľbu v ďalších voľbách prehodnotí alebo zmení.

    Podľa šéfa agentúry Focus Martina Slosiarika si SNS môže udržať voličov, len ak sa vyhne politickým kauzám, lebo práve kauzy sú podľa neho dôvodom, prečo odskočila väčšina voličov Smeru. Výrazne by strane zároveň mohlo pomôcť, keby prilákala do svojich radov viac odborníkov na jednotlivé agendy, myslí si.

    Autor: Dominik F.

     

     

    - Reklama -