Kedysi Rómovia a Židia, dnes moslimovia vedno s Afričanmi. Rasizmus v Poľsku začína naberať na sile

    0
    V Poľsku sú neslávne známi aj futbaloví chuligáni, ktorým sa hovorí kibici. Svojou brutalitou, ako aj krajne pravicovými názormi sa netaja (Autor: Facebook, TORCIDA GÓRNIK)

    Atmosféra neistoty, strachu, ba dokonca až lynču. Cudzinci v Poľsku by mali byť na pozore. V takmer 40-miliónovej krajine totiž vzrastá odpor proti cudzincom, respektíve proti iným náboženstvám, čo v poslednom období, bohužiaľ, pocítili na vlastnej koži viacerí zahraniční občania, ktorí sa v tom čase nachádzali v Poľsku.

    Ako informuje portál Deutsche Welle, obeťami útokov sa stali napr. zahraniční študenti z Bulharska a Turecka.

    Nigérijský študent medicíny Varšavskej univerzity bol napadnutý priamo na ulici. Fyzicky konfrontovaní boli v električke dokonca aj poľský profesor so svojím nemeckým kolegom. Dôvod? Konverzovali po nemecky.

    „Hoci prípad vyvolal v krajine palcové titulky, útočník bol po troch mesiacoch prepustený, pričom k žiadnemu odsúdeniu zo strany verejnosti smerom k útočníkovi neprišlo,“ všimol si Deutsche Welle.

    Rovnako ako v ostatných krajinách V4, aj v Poľsku razia politici v drvivej väčšine prípadov protiimigrantskú rétoriku. Nie preto div, že politické špičky podobným prípadom s jasnými rysmi extrémizmu neprikladajú príliš veľkú váhu.

    „Počet zaznamenaných útokov sa od roku 2000 zvýšil 10-násobne, hoci percento cudzincov žijúcich v Poľsku je nízke, pokiaľ ho porovnávame s inými európskymi krajinami. Kedysi boli terčom násilia Rómovia a Židia. Teraz ním sú moslimovia a Afričania. Útoky sú pritom pre obmedzené poškodenie spoločnostilen zriedka prešetrené,“ konštatuje okrem iného v článku Deutsche Welle.

    Ani kibici klubu Arka Gdyňa by sa s cudzincami asi príliš „nepárali“. Zdroj: Youtube

    - Reklama -