Iránsky generál konšpirátor? Obvinil USA, že si Dvojičky zhodili sami

    0
    Dvojičky, symbol Manhattanu, zničil teroristický útok z 11. septembra 2001. (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Podľa brigádneho generála iránskej armády Rezu Pourdastana zosnovali teroristické útoky na Dvojičky samotní Američania. Vysokopostavený veliteľ iránskych vojsk tvrdí, že týmto krokom chceli Spojené štáty pred pätnástimi rokmi ospravedlniť vpád na Blízky východ, ktorého cieľom je podľa generála ovládnutie celého regiónu.

    Armádny dôstojník sa takto bez servítky vyjadril v rozhovore pre iránsku štátnu televíziu al-Alam, ktorá vysiela v arabčine a nie v iránskom jazyku farsi. „Tieto vojny na Blízkom východe a tieto hrozby vyplývajú z premyslenej americkej stratégie,“ tvrdí Reza Pourdastan.

    Generál zachádza ďalej do minulosti a pôvod konfliktov na Blízkom východe vidí ešte v časoch, keď sa rozpadol Sovietsky zväz. „Po páde ZSSR Američania pocítili, že sa formuje nová sila, menovite únia medzi šiítmi a sunnitmi. Základom tejto sily bola islamská revolúcia v Iráne, touto silou je islam alebo islamský svet,“ vysvetľuje brigádny generál.

    Pourdastan v rozhovore nemal problém obviniť USA, že sú sami zodpovedné za smrť takmer 3 000 ľudí, ktorí prišli o život pri teroristických útokoch 11. septembra 2001. „Prvá vec, ktorú naplánovali a uskutočnili, bol 11. september v záujme ospravedlnenia svojej prítomnosti na Blízkom východe s cieľom ovládnuť ho,“ tvrdí iránsky veliteľ.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -