Putin jeden prefíkaný! Nemecký denník „vypátral“, ako by mohol na povel zničiť Merkelovú. Stojí to za to

    0
    Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Rusko bolo v uplynulých mesiacoch obviňované zo strany CIA, že zasahovalo do amerických prezidentských volieb. Podozrenie sa zvýšilo najmä potom, keď server WikiLeaks publikoval údajne vymazané e-maily prezidentskej kandidátky demokratov Hillary Clintonovej z obdobia, kedy pôsobila na čele ministerstva zahraničia. Napokon aj samotní demokrati neustále poukazovali na to, že Putin „pomáha“ v prezidentskej kampani Donaldovi Trumpovi.

    Ale ešte pred americkými voľbami sa hovorilo o tom, že ruský prezident sa snaží ovplyvňovať dianie v mnohých európskych krajinách i samotnej Európskej únii ako celku. Teraz sa hovorí o tom, že Putin sa vraj snaží vyhnať Angelu Merkelovú z politiky. S odvážnou teóriou prišiel v bulvárnom denníku Bild expert na Rusko Gustav Gresse, podľa ktorého stojí prezident Ruska aj za sexuálnymi útokmi počas silvestrovských osláv v Kolíne nad Rýnom.

    „Niektorí z irackých a sýrskych utečencov udržiavali kontakty s Asadovým režimom či spravodajskými službami Saddáma Husajna. Čo by sa napríklad stalo, keby k útokom v Kolíne nad Rýnom došlo tesne pred voľbami? Aké by to malo dôsledky pre Angelu Merkelovú? Ako by potom dopadli nemecké voľby? Je to, samozrejme, extrémny prípad, ale niečo také je určite možné,“ konštatoval Gresse.

    Nemecko patrilo v ostatných desaťročiach k partnerom Ruska, ale konflikt na Ukrajine a následné prijatie sankcií toto partnerstvo vážne narušili a vzájomné vzťahy sú v uplynulých mesiacoch dosť vlažné. Zneužívanie napríklad utečeneckej vlny ako nástroja na ovplyvňovanie nemeckých či iných volieb považujú bezpečnostní experti za súčasť hybridnej vojny, ktorú údajne Rusko v ostatných rokoch s obľubou využíva proti svojim protivníkom.

    Už pred mesiacom vyjadroval obavy zo zasahovania Ruska do nemeckých volieb šéf domácej rozviedky BfV Hans-Georg Maassen, ktorý hovoril o snahe Kremľa ovplyvňovať „verejnú mienku a rozhodovacie procesy v krajine“. Podobné obavy má však aj Francúzsko, kde sa budú konať budúci rok na jar prezidentské voľby. Horúca favoritka na postup do druhého kola, vodkyňa Národného frontu Marine Le Penová, sa nijako netají svojimi sympatiami k Rusku. Za zrušenie protiruských sankcií sa navyše vyjadroval aj konzervatívny kandidát François Fillon.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -