Savčenková robí Tymošenkovej vrásky na čele. Čítajte, čo jej vyviedla tentoraz

    0
    Nadija Savčenková (vpravo) so sestrou Virou na kyjevskom letisku Boryspiľ (Autor: SITA)

    Oznámenie prišlo deň po tom, ako Savčenková potvrdila, že sa stretla v bieloruskom hlavnom meste Minsk s lídrami proruských separatistov Alexandrom Zacharčenkom a Igorom Plotnickým, ktorí operujú v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) a Luhanskej ľudovej republike (LĽR) na východe Ukrajiny.

    Savčenková je podľa hovorkyne strany naďalej členkou jej parlamentnej frakcie, ale svoju politickú aktivitu bude sústreďovať na vlastnú “občiansku platformu” a čoskoro “odštartuje kariéru nezávislej poslankyne”. Plánuje pokračovať v úsilí o oslobodenie Ukrajincov, ktorých zadržiavajú proruskí separatisti.

    Savčenková (35), ktorú v roku 2014 uväznili v Rusku a neskôr odsúdili na 22 rokov odňatia slobody v súvislosti s usmrtením dvoch novinárov na nepokojnom východe Ukrajiny, sa vrátila do vlasti koncom mája, keď jej po dlhom vyjednávaní medzi Moskvou a Kyjevom udelil ruský prezident Vladimir Putin milosť.

    Ukrajinka odmietla tvrdenie, že jej stretnutie v Minsku bolo krokom k legalizácii “teroristov”, píše RFE/RL. Podľa nej bola táto iniciatíva zameraná na určenie približného počtu osôb zadržiavaných oboma stranami. Savčenková označila stretnutie za pozitívne a bez uvedenia termínu dodala, že budú nasledovať ďalšie.

    - Reklama -