Kto chcel vidieť Geerta Wildersa v kriminále, bude veľmi smutný z najnovšieho prieskumu preferencií. Čítajte

    0
    Geert Wilders (Autor: TASR)
    Britský denník Express s neskrývanou trpkosťou konštatuje, že liberálne elity v Holandsku čelia katastrofe.
     
    “Rozhodnutie liberálnych elít trestne stíhať Wildersa za jeho výroky o Maročanoch úplne zlyhalo.
     
    Aktuálny prieskum ukazuje, že Strana pre slobodu (PVV) je jednoznačne najpopulárnejšou stranou v súčasnom Holandsku,” píše Express s tým, že podľa Maurice de Hond Institute by aktuálne vyhrala voľby so ziskom 24 %.
     
    PVV by tak o priepastných deväť percent porazila vládnucu stranu premiéra Marka Rutteho VVD a v 150-člennom parlamente by obsadila 36 kresiel. Ďalších šesť strán by potom získalo medzi siedmimi až deviatimi percentami.
     
    Oproti minulým voľbám by Wildersova euroskeptická a protiimigrantská strana získala trojnásobne viac parlamentných kresiel a mohla by sa usilovať o svoju historicky prvú účasť vo vláde.
     
    Hoci sa javí aj vzhľadom na predchádzajúci prieskum v posledných mesiacoch víťazstvo PVV ako neodvratné, automaticky ešte nemusí znamenať zostavenie vlády.
     
    Stranu pre slobodu považuje politický mainstream za príliš kontroverznú a zástupcovia jednotlivých strán doteraz považovali hoci len pomyslenie na koalíciu s PVV za neprípustné. Zložitá je situácia PVV aj preto, že v parlamente zasadajú v podstate len ľavicové strany.
     
    Ak by sa napriek tomu podarilo PVV zostaviť vládu na čele s Wildersom, znamenalo by to pre bruselské elity po brexite a výsledku talianskeho referenda o ústavných zmenách ďalší ťažký šok.
     
    Wilders sa totiž nijako netají, že by rád vyviedol svoju krajinu z Európskej únie. Takýto výsledok referenda sa nejaví nijako nereálne. Už v apríli Holanďania v referende odmietli zmluvu o pridružení Ukrajiny k EÚ, pre ktorej schválenie Brusel horlil.
     
    Wilders očividne považuje aktuálne výsledky prieskumu za svoju osobnú satisfakciu.
     
    “Holandské politické elity panikária. To mňa aj moju Stranu pre slobodu len posilní. Sú to hlupáci,” napísal predvčerom Wilders na Twitteri s odkazom na alarmujúce články, ktoré so znepokojením komentujú vzostup preferencií PVV.
     

    Autor: Josef Provazník

     

    - Reklama -