Prenajmi si žida. Takto vyzerá boj proti antisemitizmu v Nemecku

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)
    Stotisícová komunita židov žijúca v Nemecku patrí podľa spravodajského portálu Deutsche Welle k tým najrýchlejšie rastúcim na svete. Napriek tomu sa v nemeckej spoločnosti ľudia len málokedy stretnú so židovskými tradíciami a majú možnosť sa na nich zúčastniť. Toto neznáme prostredie chceli ľuďom priblížiť aktivisti z Európskej akadémie Janusza Korczaka v Mníchove prostredníctvom svojej provokatívnej kampane. 
     
    Rent-a-Jew, teda prenajmi si žida, je iniciatíva piatich desiatok ľudí zo spomínanej vysokej školy v Mníchove, ktorí teraz chodia po Nemecku a prednášajú o židovstve. Je to podľa nich cesta, ako bojovať proti antisemitizmu a šokujúci názov kampane si vraj zvolili preto, aby upútali pozornosť. 
     
    Nejde však len o teoretické prednášky o kultúre, zvykoch a náboženstve Židov, ale aj o stretávanie sa s komunitou samotnou. Autori projektu organizujú aj stretnutia či spoločné oslavy. Cieľom je socializovať ľudí a odstrániť tak predsudky z neznámeho. 
     
    K strojcom projektu patrí aj Monty Aviel Zeev Ott a rodená Ruska žijúca v Nemecku Mascha Schmerlingová. Obaja sú židovského pôvodu a chcú dosiahnuť, aby všetci „videli, že (židia) sú úplne normálni ľudia“. Názov aj slogan projektu je podľa autorov zvolený schválne. „Vieme, že je to diskutabilné. Je to tam, aby to provokovalo a pôsobilo kontroverzne,“ uviedla  Schmerlingová. 
     
    Celý text nájdete v angličtine TU
     
    - Reklama -