Nebude žiadny mier. Treba postaviť poriadny múr a dostať Palestínčanov preč z našich životov, vyhlásil líder druhej najväčšej izraelskej strany

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Podľa Yaira Lapida, lídra druhej najväčšej strany v izraelskom Knessete, musia Izraelčania dostať Palestínčanov zo svojich životov a to najlepšie tak, že postavia veľkú stenu, ktorá ich bude oddeľovať, aby ich nemuseli mať na očiach. „Nebude žiadny mier. Nechceme dva národy zabalené do jediného štátu,“ vyhlásil Lapid.

    Lapidova strana Yesh Atid by podľa nedávnych volebných prieskumov v krajine, ak by sa teraz v Izraeli konali voľby, získala v izraelskom Knessete rovnaký počet miest ako strana súčasného premiéra Benjamina Netanyahua. Lapide sa zároveň nechal počuť, že on sám je jedinou životaschopnou alternatívou v krajine k súčasnému premiérovi. Len pár dní po zverejnení výsledkov prieskumu strana Yesh Atid vyzvala na uskutočnenie predčasných volieb, lebo izraelský ľud si podľa nich zaslúži viac, ako má teraz.

    „Izraelská vláda je úplne pohltená vlastnými vnútornými politickými rozpormi, ale to, čo je pre občanov Izraela dôležité, nerieši. Nezaznamenali sa žiadne podstatné rokovania akýchkoľvek vládnych orgánov o tom, kam krajina smeruje, či v ekonomickej, sociálnej, diplomatickej, alebo bezpečnostnej sfére,” vyhlásil Lapid.

    Minulý mesiac Lapid pre Jeruzalem Post uviedol, že nič také ako okupácia Palestíny zo strany Izraela neexistuje. Podľa neho od roku 1995 palestínske orgány “vytvorili skorumpovaný riadiaci systém bez efektívneho súdnictva alebo moderného priemyslu” a v skutočnosti ide len o “skorumpovanú, brutálnu diktatúru”. Palestínsky systém vzdelávania zas podľa jeho slov každý deň otravuje mysle detí antisemitskou propagandou najhoršieho druhu. „To nie je sloboda. Keď hovoríte svojim deťom, že Židia sú opice a prasce.“

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -