Politici majú nervy v kýbli, premiér za všetkým vidí sprisahanie a Hlávková… Aktivistka prehovorila

    0
    Zuzana Hlávková. (Autor: pk)

    Zuzana Wienk je občianska aktivistka, ktorá bola v roku 2002 jednou zo zakladajúcich členov Aliancie Fair-play, ktorá „pozerá politikom na prsty a odkrýva, kde zneužívajú moc a naše peniaze“, ako píše aliancia na svojej stránke. Wienk sa v rozhovore pre portál pluska.sk vyjadrila ku kauze v ministerstve zahraničných vecí okolo slovenského predsedníctva aj k tomu, ako sa k nej postavili slovenskí zákonodarcovia.

    Podľa nej urobili skúsení politici elementárnu chybu, najmä čo sa týka slečny Zuzany Hlávkovej, na ktorej adresu spustili vlnu atakov miesto toho, aby sa k veci postavili konštruktívne. „Naznačuje to, že majú nervy v kýbli. Takto agresívne útočiť na mladú ženu, ktorá komunikuje neútočne a pôsobí nevinne, je amatérska chyba a ešte viac ľudí zmobilizuje na jej obranu,“ myslí si Wienk. Na druhú stranu vraví, že ju v podstate takéto konanie z ich strany ani neprekvapilo: „Správajú sa stále rovnako voči každému, kto poukáže na problémy a ich prípadné zlyhania. Je to ich pracovná metóda.“

    Vláda akoby týmto postojom chcela vyslať rázny odkaz aj prípadným budúcim whistleblowerom v zmysle, „čo si to vôbec niekto dovoľuje vynášať takéto kauzy na svetlo a nech sa o to do budúcna ani nepokúša“, myslí si aktivistka. Podľa nej na premiérovi Ficovi už badať znaky chorobného a veľmi stresového uvažovania, keď za všetkým už vidí len sprisahanie proti jeho osobe a vôbec si nepripúšťa, že niekomu môže ísť naozaj len o férovosť a čisté úmysly. „Premiér sa podľa mňa už nevie ovládať. Myslím, že on naozaj verí tomu, čo hovorí. Verí, že mu ľudia krivdia a nevidia jeho výsledky. Je príliš dlho uzavretý vo svojej bubline a veľmi dlho presviedča aj svoje svedomie,“ hovorí aktivistka. Zároveň však vysvetľuje, že byť v jeho pozícii je skutočne náročné, jednak je každý jeho krok pod drobnohľadom a tiež je neustále v jednom kole a pod stresom. Okrem toho už tiež má Fico svoj vek a za sebou aj ťažké zdravotné problémy. Jeho život je úzko spojený s politikou a odchod od moci by pre neho teda znamenal osobné riziko.

    Čo sa týka ďalšej veľkej kauzy súčasnej vlády ohľadom podnikateľa Bašternáka, si Wienk myslí, že vláda zvláda kauzu zdanlivo dobre, pretože sa zomkla a tlaku verejnosti aj médií tak pomerne odoláva. Zároveň pripisuje citeľné utíchnutie kauzy tomu, že médiám chýba v prípade aktualizačný prvok a nemajú tak ako kauzu udržiavať na očiach. Že by sa v budúcnosti organizovali v súvislosti s touto kauzou ďalšie protesty, si však nemyslí. „Obávam sa, že ľudia sa nemajú prečo mobilizovať. To sa darí, keď existuje dôveryhodná alternatíva, nádej na zmenu. Tu takej niet,“ tvrdí.

    Zakladateľka Aliancie Fair-play sa vyjadrila aj k možnému návratu expremiéra Mikuláša Dzurindu do politiky, o ktorom sa v poslednom čase polemizuje. Podľa nej však takýto scenár nenastane. „Fascinuje ma ten spomienkový optimizmus. Stačilo by prehrať si zopár vyjadrení Mikuláša Dzurindu z káuz, s ktorými bol konfrontovaný, a rýchlo by sme pochopili, kde nabral Robert Fico inšpiráciu,“ uzatvára.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -