Korupcia drví Slovensko. Takáto beztrestnosť elít je naozaj na hanbu

    0
    Ilustračné foto (Autor: pixabay.com)

    S korupciou sa v našej krajine stretávame doslova na každom kroku. Podľa Gabriela Šípoša z Transparency International Slovakia za to môže aj skutočnosť, že „polícia a prokuratúra sa nestali funkčnými orgánmi boja proti korupcii s rovnakým metrom na všetkých“. Ako pripomína portál Globalnews.sk, prehĺbilo sa aj zaostávanie Slovenska za Českou republikou. Zatiaľ čo v roku 2012 sme boli za ňou o sedem miest, v aktuálnom rebríčku je to oveľa horšie.

    Na desiatej priečke rebríčka najviac skorumpovaných krajín skončilo Poľsko, za ktorým sa umiestnili Južná Kórea, Lotyšsko, Španielsko a Česká republika. Naopak, prvú päticu najskorumpovanejších štátov otvára Grécko, pred ním je Maďarsko a bronzovú medailu získalo Taliansko. Slovensko skončilo druhé, pričom horšie je na tom už len Mexiko.

    Je zrejmé, že zlepšenie žalostného stavu si bude vyžadovať ešte veľa práce. „Z opatrení prijatých súčasnou vládou vnímame pozitívne prijatie zákona o ochrane oznamovateľov korupcie, ako aj prísnejšiu úpravu financovania politických strán, ktorá po novom zahŕňa lokálne aj krajské voľby,“ hovorí Šípoš. Dobrou správou je podľa neho zvýšenie miery súťaže v štátnych zákazkách.

    Analytici upozorňujú, že hlavným negatívom je pokračujúca beztrestnosť elít pri trestných činoch korupcie. Za posledné štyri roky sa totižto nepodarilo odsúdiť žiadneho vysokopostaveného verejného činiteľa.

    - Reklama -