Migranti na ceste do Európy majú nový problém. Alarmujúce počty mŕtvych sa zrejme zvýšia

    0
    Ilustračné foto: Záchrana migrantov v Stredozemnom mori (Autor: SITA)

    Zatiaľ čo európski lídri sa radujú z dosiahnutia dohody, ktorá má zabrániť prítoku nelegálnych migrantov z Turecka do Grécka, počet tých, ktorí sa rozhodnú riskovať dlhšiu plavbu z Líbye do Talianska, dramaticky narastá. Od začiatku roku 2016 zomrelo pri pokuse preplaviť sa cez Stredozemné more do Európy už viac ako 4 700 migrantov. Niektorí sa utopili, iní zomreli na následky udusenia či vdychovania palivových plynov, so zhoršujúcim sa zimným počasím však zabíja už aj chlad.

    Len minulý týždeň najmenej dve ženy zomreli na následky podchladenia na lodi. Zdravotníci z charity Médecins Sans Frontières povedali, že je to prvý raz, čo videli migrantov podľahnúť hypotermii, no očakávajú, že v nadchádzajúcom období budú podobné prípady stále častejšie. Helmi Emmenová, zdravotná sestra na pátracej a záchrannej lodi Aquarius, povedala, že mŕtve ženy boli nájdené v nedeľu na gumovom člne prepravujúcom asi 120 migrantov pri pobreží Líbye.

    Ženy si zdravotníci všimli pri evakuácii člna. Jedna z nich už bola v tom čase po smrti a pokusy o oživenie boli neúspešné. Druhá z podchladených žien v čase evakuácie ešte žila, no záchranárom sa ju nepodarilo zachrániť ani napriek okamžitej zdravotnej pomoci priamo na palube a žena hypotermii podľahla. Obe ženy mali v studenom počasí v premočenej lodi na sebe iba tenké tričká.

    Úmrtnosť radikálne stúpa

    V priebehu tohto týždňa talianska pobrežná hliadka našla v jednom zo zachránených člnov ďalších 11 mŕtvych a v ďalšom ešte tri bezvládne telá. Úmrtnosť migrantov pokúšajúcich sa preplaviť do Európy narástla tento rok takmer trojnásobne. Zatiaľ čo v roku 2015 cestu neprežil každý 269. migrant, tento rok je to každý 88., na trase z Líbye do Talianska dokonca každý 47.

    Mnohí migranti sa utopili po tom, ako sa prevážajúce člny prevrátili a potopili, ďalší podľahli následkom vdychovania toxických výparov spôsobujúcich poleptanie slizníc. Mnoho utečencov je oslabených podvýživou, chorobami a zraneniami ešte z Líbye, kde sú zadržiavaní, mnohí sú bití a mučení prevádzačskými gangmi. Viacerí zachránení migranti uviedli, že pašeráci ich nútili nastupovať na vratké preplnené lode pod hrozbou zabitia, často so zbraňami namierenými na nich.

    Môže za to EÚ

    Andrej Mahecic z Agentúry OSN pre utečencov (UNHCR) tvrdí, že migranti sú nútení absolvovať nebezpečnejšiu cestu do Európy pre dohodu Únie s Tureckom, ktorá prakticky zatvorila cestu cez Grécko. Pašeráci zároveň prechádzajú na čo najmenej nákladné spôsoby dopravy migrantov s cieľom vyhnúť sa tak jednak „zbytočným“ nákladom, ale aj detekcii zo strany európskych orgánov.

    Výskum v rámci projektu Rozpletenie stredozemnej migračnej krízy (Medmig) čiastočne viní za zvyšovanie úmrtnosti Britániu a ďalšie európske národy, pretože odmietajú otvoriť legálne cesty pre migrantov, a tak zvyšujú dopyt po prevádzaní osôb po stále nebezpečnejších trasách.

    Rob MacGillivray zo záchrannej operácie Save the Children hovorí, že je zúfalo frustrujúce, ako Európska únia zámerne odvracia svoju pozornosť inam, preč od tisícov mŕtvych. „Záchrana ľudských životov na mori je pravdepodobne najzákladnejšou humanitárnou akciou, akej sa môžete zúčastniť, je to nariadené medzinárodným právom,“ uvádza. „Naša prítomnosť v Stredomorí je odrazom zlyhania európskych krajín, aby urobili potrebné záchranné práce,“ myslí si Rob.

    Minuloročné zimy odrádzali viac

    V minulých rokoch nástup zimného počasia spôsobil prudký pokles počtu člnov vysielaných pašerákmi do strednej časti Stredozemného mora, teraz jednej z najsmrteľnejších námorných ciest na svete. Tento rok však migranti nedbajú na riziká zimy a hrnú sa do Talianska vo veľkom.

    V októbri tohto roku bolo zachránených na mori až 27 000 žiadateľov o azyl. V porovnaní s minulým rokom je to nárast o 18 000 v rovnakom mesiaci. Aj v novembri počet stúpol oproti vlaňajšku z 10 000 na tohtoročných 13 400. Prílev migrantov neustáva ani v decembri a od začiatku mesiaca je na trase denne zachránených okolo 800 utečencov.

    Takmer všetky záchranné lode humanitárnych organizácií však na zimu oblasť Stredozemného mora opúšťajú a je preto vysoko pravdepodobné, že migranti sa budú plaviť na nafukovacích člnoch cez studené more do Európy s čím ďalej, tým menšou šancou, že si ich niekto všimne. A údaje o úmrtiach tak budú narastať bez povšimnutia, pretože člny sa budú potápať aj naďalej, ale už nebude pri pobreží Líbye nikto, kto by utopených počítal.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -