VIDEO Rusi použili bojového robota. Zneškodnil kaukazského lídra Islamského štátu

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay)

    Zatiaľ čo príslušníci ruských špeciálnych síl zabezpečili oblasť okolo Aselderovovho úkrytu v Dagestane, diaľkovo ovládaný robot spustil ostrú paľbu na budovu, v ktorej sa teroristický líder nachádzal. Robot vyzbrojený ťažkými guľometmi bez problémov rozstrieľal steny Aselderovovho úkrytu. Počas útoku na úkryt zahynuli okrem významného lídra skupiny aj ďalší štyria bojovníci Islamského štátu.

    Rustam Aselderov mal byť zapojený do príprav výbuchu v ruskom Volgograde, ktorý v roku 2013 zabil 34 ľudí, a tiež stál za nepodareným útokom, ktorý mali spáchať samovražedné atentátničky na Červenom námestí v Moskve v decembri 2010. Jeho meno je spájané aj s výbuchmi automobilov v Dagestane v roku 2012, ktoré zabili 14 ľudí a najmenej 120 ďalších zranili. V tom čase ešte bojoval za inú kaukazskú povstaleckú skupinu. Vojvodca prisľúbil poslušnosť vodcovi ISIS Abu Bakr al-Baghdadimu až v decembri 2014 ako prvý líder militantnej skupiny na Kaukaze a na základe toho ho ISIS ustanovil guvernérom kaukazskej provincie Islamského štátu.

    Rusko v októbri ponúklo odmenu päť miliónov rubľov (takmer 75 000 eur) za informácie o mieste Aselderovovho pobytu. Jeho zneškodnenie je podľa nich výsledkom spoločného intenzívneho úsilia ministerstva vnútra a bezpečnostnej organizácie FSB.

    Ruský Severný Kaukaz, odkiaľ bol aj Aselderov, je jedným z hlavných zdrojov zahraničných džihádistov pre boje v Sýrii a Iraku.

    Zdroj: dailymail.co.uk

    ISIS stráca nielen bojovníkov, ale aj územie

    Za posledné dva roky prišlo o život odhadom 50 000 bojovníkov Islamského štátu, píše britské BBC. Vo februári tohto roku ich bolo podľa údajov Bieleho domu ešte len 25-tisíc, zatiaľ čo v auguste agentúra AP už uvádzala 45-tisíc mŕtvych džihádistov v Sýrii a Iraku.

    ISIS stratil oproti vrcholu svojej územnej expanzie v roku 2014 už veľké množstvo územia a je v súčasnosti pod paľbou ruských, tureckých, irackých, sýrskych aj kurdských síl, rovnako ako síl USA a britských vzdušných síl. Hlavné pozície ISIS sú momentálne zakotvené v Mosule a meste Rakka, a v srdci údolia rieky Eufrat, ktoré sa tiahne od východnej Sýrie do západného Iraku.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -