Bolo by nezmyselné nechať toto všetko štandardným politikom, hovorí možný kandidát ĽS NS na nitrianskeho župana. Sú kotlebovci ochotní ísť do koalície?

0
Milan Uhrík, poslanec NR SR (ĽS NS) (Autor: SITA)

Spoločne s koalíciou ste hlasovali za zmenu systému volieb do VÚC. Prečo ste tak spravili?

Tie hlasovania boli tri. Prvé dve boli o tom, či súhlasíme, aby bolo volebné obdobie županov predĺžené zo štyroch na päť rokov. Druhé hlasovanie sa týkalo toho, či budú po tomto päťročnom období spojené komunálne voľby a voľby do VÚC. Tam sme hlasovali za, lebo si myslíme, že spojenie týchto volieb má nejaký efekt. Možno to prinesie finančnú úsporu, aj keď to je stále diskutabilné. Možno to tiež podporí väčšiu účasť voličov.

Ďalšie hlasovanie bolo o tom, či majú byť jednokolové alebo dvojkolové voľby predsedov VÚC. Pri tomto hlasovaní sme sa zdržali. Po veľmi náročnom uvažovaní sme usúdili, že bude jedno, či budú jednokolové, dvojkolové, alebo desaťkolové voľby. My sa budeme snažiť spraviť maximum a v týchto voľbách presvedčiť ľudí výsledkami našej práce.

Hovorí sa však, že by vám jednokolové voľby pomohli. Súhlasíte?

Tých argumentov za a proti je tak veľmi veľa, že sa naozaj nedá odhadnúť, komu to pomôže. Volebné výsledky môžu vystreliť tak alebo onak.

Budete vy osobne kandidovať za župana nitrianskeho VÚC?

Tieto informácie už boli medializované napriek tomu, že som to nikdy nepotvrdil. Povedal som len, že sa o tom uvažuje. V hre sú aj iné mená a nie sme celkom rozhodnutí, či budeme stavať županov vo všetkých krajov, alebo len v niektorých. Je to pre nás otvorená téma a do vyhlásenia volieb sa k tomu nevyjadrujeme. Maximálne môžem povedať, že zvažujeme všetky možnosti.

Myslíte si, že Marian Kotleba opätovne v Banskobystrickom kraji uspeje?

Urobíme všetko preto. Chceme pokračovať v dobrej práci, ktorú sme začali. Bolo by nezmyselné nechať toto všetko štandardným politikom, aby pokračovali v rozkrádaní, ktoré tam robili v minulosti.

Vedeli by ste podporiť nejakého koaličného alebo opozičného kandidáta na župana?

Uf… Takáto voľba by veľmi závisela od konkrétneho mena. My však máme veľmi vyhranené stanovisko k štandardným politikom zo štandardných strán, lebo pri komkoľvek, kto by bol ochotný kandidovať napríklad za stranu Smer, je jasné, že by mal podporu mocipánov zo Smeru a je predpoklad, že by to nebol korektný človek.

Hovoríte, že máte odpor k štandardným stranám… Vedeli by ste však menovať strany alebo hnutia, s ktorými by ste spolupracovať vo voľbách do VÚC vedeli?

Je to predčasná otázka. Zatiaľ s nikým nerokujeme a extra sa tomu nevenujeme. Uvidíme, čo prinesie čas. 

- Reklama -