Lajčákovi sa Slovensko v pozícii predsedníckej krajiny zrejme pozdáva. V roku 2019 by nás rád videl na čele tejto organizácie

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Dvojdňovému stretnutiu 57 ministrov, vrátane amerického a ruského, majú dominovať Sýria a Ukrajina. Viac než inokedy je potrebné posilniť dialóg medzi Východom a Západom, uviedlo Nemecko ako tohtoročná predsedajúca krajina v rámci OBSE.

    Steinmeier ako predsedajúci v úvodnom príhovore poďakoval mestu Hamburg a jeho obyvateľom za pohostinnosť počas prebiehajúceho zasadnutia OBSE, ktorá je v súčasnosti najväčšou regionálnou bezpečnostnou organizáciou sveta. “Tu majú domov tolerancia a rôznorodosť,” dodal Steinmeier na adresu Hamburgu, kde je v rámci bezpečnostných opatrení rozmiestnených okolo 10.000 nemeckých policajtov.

    Steinmeier pokračoval: “OBSE je čoraz dôležitejšia práve v týchto časoch krízy – ako organizácia na ochranu mieru a stability v Európe.” OBSE napríklad vyslala inšpektorov, aby dohliadali na mierové úsilie na Ukrajine.

    Lajčák vo svojom prejave vyzval na uplatňovanie politiky, ktorá prináša ľuďom dôstojnosť, ako aj politiky otvorenosti a nie tajnostkárstva či uzavretosti. Minister poukázal na dobré služby, ktoré Slovensko robí v prospech organizácie. Zdôraznil oddanosť Slovenska mieru a stabilite. Podľa jeho ďalších slov má Slovenská republika záujem o predsedníctvo v OBSE v roku 2019, po Rakúsku a Taliansku.

    - Reklama -