Strieľajte do nich. Vyjadrenie o migrantoch na člnoch, ktoré vás dostane

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Kenneth Kristensen Berth, hovorca anitimigračnej populistickej Dánskej ľudovej strany DF, sa v televíznej debate o Európe vyjadril, že migranti cestujúci do Európy na gumených člnoch cez Stredozemné more nesmú na mori prekračovať teritoriálne hranice EÚ. Ak tak urobia, majú ich buď otočiť, aby sa vrátili späť do Afriky, alebo na nich má byť spustená streľba.

    Moderátor debaty sa v reakcii na toto radikálne vyjadrenie dánskeho politika opýtal, či teda navrhuje, že ak migranti prekročia na člne hranice vôd EÚ, majú byť vystavení paľbe. „V prípade prekročenia určitého limitu chcete na nich strieľať?“ zaznelo od neho. „Napríklad,“ odpovedal moderátorovi veľmi stručne Berth v pondelkovej debate. Opoziční poslanci Berthove vyjadrenia zo začiatku týždňa ostro odsúdili.

    Dánsky zákonodarca však už oľutoval svoje radikálne vyjadrenie a vyhlásil, že by mal byť vo svojom vyjadrovaní presnejší. „Pri spätnom pohľade som si uvedomil, že som sa nevyjadril dostatočne jasne,“ uviedol vo štvrtok. „Všetko môže byť interpretované tak, že jeden má zlé úmysly. A niektorí interpretovali moje vyjadrenia určitým spôsobom, ktorý rozhodne nebol mojím zámerom pri tom, čo som povedal,“ ohradil sa politik. Ďalej Berth spresnil, že to, čo v skutočnosti chcel povedať, bolo, že v niektorých extrémnych prípadoch by sa malo pristúpiť k použitiu varovných výstrelov, pretože je nevyhnutné chrániť vonkajšie hranice EÚ.

    Autor: Dominik F.

     

     

    - Reklama -